prirucnikU četvrtak 12. decembra u lepoj i prijatnoj sali Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu održana je godišnja skupština društva Carpe Noctem - Iskoristi noć.

To je pomalo neobično društvo. Njegov cilj je borba protiv prekomernog svetlosnog zagađenja i uživanje u blagodetima prirode i lepotama noćnog neba. Zbog ovog poslednjeg Društvo povremeno organizuje noćne šetnje po Fruškoj gori i sličnim mestima. Pozovu tridesetak svojih prijatelja, prijavi se njih sto šezdeset i na kraju dođe 250. Bukvalno tako. Čak i kada ograniče broj učesnika dođe ih duplo više. 

O tom društvu moramo jednom prilikom nešto više ispričati, ali za sad da kažemo samo ovo: ono je poteklo od studenata geografije Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a zatim je počelo da se širi. I još nešto: možda je ipak bolje da se sa ovim društvom, njegovim ciljevima i rezultatima upoznate na njegovom sajtu: https://carpenoctem.rs

Da se vratimo Skupštini. Njen važan deo (posle redovnog izveštaja i uručivanja priznanja) bilo je predstavljanje priručnika o svetlosnom zagađenju. To je prvi takav priručnik u ovom delu sveta. Svi članovi Društva i gosti Skupštine dobili su po jedan primerak.

CN1

CN3

CN4

CN5

CN2

POGLEDAJTE ALBUM FOTOGRAFIJA