U prošlom članku smo pisali koliko smo nebo ugrozili u posljednje vrijeme enormnim brojem satelita Starlink. U bliskoj budućnosti je predviđeno povećanje i to ne samo ovog sistema.

starlinkBH

Tim povodom NASA je upozorila da su dodatnim raspoređivanjem 30.000 Starlink satelita ugroženi letovi u Svemir, teleskop HUBBLE, kao i zemaljski teleskopi pogotovu oni koji su u potrazi za opasnim asteroidima koji nam presijecaju putanju planeta.

U dokumentu koji je podnesen Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) jasno je izrazila zabrinutost gore navedenim činjenicama. Međutim, nije eksplicitno navela ili podržala da se dozvola za Starlink odbije, ali je navela da se raspoređivanje sprovodi u manjem obimu na način koji omogućava siguran let u svemir i daljnjeg održivog svemirskog okruženja. Kako god, NASA zahtjeva koordinaciju da bi se u konačnici osigurala  bezbjednost imovine i SpaceX-a i NASA-e te svih ostalih.

Navodi se da je 8% HUBBLE fotografija već degradirano utjecajem satelita tokom ekspozicija. Dodatnih 10.000 satelita su u orbiti HUBBLE-a ili iznad njega sto znači da bi uskoro i 20% slika moralo da se odbaci.

Navodili smo u proteklim člancima glavne i aktualne misije u Planetarnoj odbrani. Postoji i određeni broj manjih ali takođe aktivnih i kvalitenih misija. Svi oni koriste teleskope širokog vidnog polja za detekciju asteroida.  Ispred svih njih bi se uskoro treba naći dodatnih 30.000 sjajnih i brzih objekata. Njihovi tragovi bi lako mogli pokriti detekciju asteroida. I sada se to dešava, ali sa ovom količinom satelita taj procenat će se jako uvećati,  time i opasnost za ne otkrivanje opasnih prilazećih asteroida. Ni u idealnim uslovima ih ne možemo sve detektovati. Naveli su da na svakoj pojedinačnoj slici koja se snimi, neće proći bez niza linija satelita. Na ovo, možemo dodati i sve glasniji vapaj koji se čuju od svih ostalih astronoma koji imaju već navedene problema i svima je jasno da se Starlink efekt ne može eliminirati ili maskirati nikakvim dodatnim metodama. Zabrinutost se javila i zbog radiosmetnji u opsegu 14.0 - 14,5 Ghz

Dodatno je izražena zabrinutost zbog sve manjih sigurnih prozora za lansiranje. Naveden je kao primjer i Europa Clipper ( međuplanetarna misija koju razvija NASA. Planirana za lansiranje u oktobru 2024. godine, za proučavanje Jupiterovog mjeseca Europu kroz seriju preleta )

Predložili su SpaceX timu da naruči analizu dostupnosti prozora za lansiranje da bi se uklopili u postojeće ali i planirane misije drugih. Ispred NASE potpis na dokument je stavila Samantha Fonder - iz  Integracijske grupe za komercijalni svemirski transport.

Druge satelitske kompanije su bile još agresivnije. Tako je VIASAT podnio otvoreni FCC zahtjev zabrane ili da je do daljnjeg držanje zahtjeva na čekanju. DISH je se obratio u sličnom tonu. EcoStar i Hughes su tražili potpunu obustavu. Amazon je tražio kao i NASA da se nametnu jasni uslovi lansiranja. 

U ovom trenutku Starlink satelita u orbiti ima 1900 od ukupno odobrenih 12.000 u prvom ciklusu.

(1900 minus 40 koji su stradali u nedavnoj Solarnoj oluji koja je pogodila Zemlju 7 februara ... )


https://www.youtube.com/watch?v=mUlAz_Oxv4Q

 

Starlink nad glavom
StarLink
Zašto SpaceX pravi Starlink
'Starlink': 'SpaceX-ova' konstelacija sa više od četiri hiljade satelita
Starlink estetika

 

Author: Behaudin Karić