Svemirska postaja iz Potočnikove knjige poletjela nakon 93 godine!

IMG 26f300e17444d32941c66edd98cf98e4 V

Jučer, u subotu, 08.listopada 2022. u 13:19 po našem vremenu (UT+2) s poligona kod Industrijsko-obrtničke škole Pula („Svemirska luka Herman Potočnik Pula, SLHP) u nebeske visine lansirana je autonomna bespilotna letjelica HISTRION 303 Herman Potočnik (H303HP) uz aktivno sudjelovanje velikog broja djece, mladih, roditelja, baka i djedova te članova operativnog tima Astronomske udruge Vidulini.

Letjelica H303 Herman Potočnik izrađena je kao vjerna, umanjena, verzija prema orginalnim nacrtima koje je u knjizi „Problem vožnje po svemiru – raketni motor“ (1929.) publicirao naš sugrađanin Herman Potočnik, rođen i odrastao u Puli, slovenac porijeklom, časnik Austro-Ugarske vojske. Ova se knjiga u svijetu smatra svojevrsnom „biblijom“ aeronautike i astronautike. Potočnik, povijesničarima poprilično samozatajna osoba, svoje je radove pisao pod pseudonimom Hermann Noordung.

Istarski svemirski program - Prvi hrvatski svemirski program Astronomske udruge Vidulini s svojim je članovima, suradnicima, partnerima tijekom 2020. u program bespilotnih letjelica uvrstio lansiranje H303HP tijekom 2022. Lansiranje je obavljeno je u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog tjedna svemira koje se u više od stotinu država svijeta, prema povelji UN-a obilježava od 04. do 10. listopada kao spomen na lansiranje prvog zemljinog umjetnog satelita (04.10.1957., Sputnik-1, Rusija, ex SSSR) odnosno na potpisivanje Ugovora o svemiru (10.10.1967., SAD, V. Britanija, Rusija).

Da je kojim slučajem Herman Potočnik rođen primjerice u SAD, Francuskoj, Kini, Rusiji.. ,obzirom na svjetski značaj njegove knjige tamo bi zasigurno imao monumentalni spomenik. Kod nas on je gotovo potpuno nepoznat kao i njegov rad na području aeronautike i astronautike. Lansiranjem njegove ostavštine, danas devedeset i tri godine nakon objavljivanja knjige, Potočnik ulazi u našu budućnost.

Industrijsko obrnička škola Pula bila je, uobičajno za lansiranja HISTRION-a, domaćin događanja. Operativno-tehnički tim AU Vidulini započeo je s tehničkim pripremama u 09h ujutro. Nešto kasnije, od 11:30 do 12:30 mnogobrojnim mališanina održane su edukativne radionice u trajanju od po pola sata a koje su vodile Nataša Trenčevska (OŠ Veli Vrh) i Kristina Lenić (TŠ Pula). Za sve prisutne od 12:30 do 13:00 Marino Tumpić (AUV) ispričao je podosta nepoznatih činjenica o Hermanu Potočniku i čovjekovom putu u svemir kao i o važnosti suradnje naroda na našem kozmičkom putu u sadašnjosti i još više u budućnosti kao i podatke o samoj bespilotnoj letjelici H303HP. Paralelno u tom vremenu operativno-tehnički tim Istarskog svemirskog programa AUV obavljao je završne pripreme letjelice za lansiranje. Tim Zemaljske kontrole leta (Sven Vasić i Enzo Kutić, IOŠ Pula, Gregor Burić, Gimnazija Pula) imao je na svojim ekranima sve ono što se na moru, kopnu, zraku, svemiru događalo iznad Istre u krugu od tristotinjak kilometara. Lansiranje i let H303HP odobren je NOTAM-om od strane CIVAA.

IMG a74ab13f23947df7d0916a2e8432afe6 V

Prema vremeniku događanja lansiranje je bilo zakazano u lansirnom prozoru od 12:30 do 13:30. Letjelica je u 13:04 proglašena spremnom za lansiranje te je krenulo odbrojavanje vremena (T-15 minuta do lasniranja). Baterija helija (Alen Peteh, UTP Pula) bila je spremna na licu mjesta.  Asistenciju pripreme i punjenja balona helijem te spajanja letjelice s balonom-nosačem odradili su Nenad Mijović (AUV) i Daniele Suman (TSŠ Rovinj).  Sanja Benazić-Kliba (Medicinska škola Pula), Karin Šćulac i Daniela Kovačević činile su tim za potporu lansiranja i vanredna događanja.

IMG 20221008 131936

IMG 20221008 131938

Na poziciji lansiranja obavljena je završna provjera prije lasniranja. Svi prisutni krenuli su glasno u odbrojavanje;  10, 9, 8..3,2,1 polijetanje. H303 Herman Potočnik poletio je iz ruku dviju kuma letjelice (Nataša Trenčevska i Kristina Lenić) u 13:19 po našem vremenu (UT+2). Putem radio veze let je praćen na uređajima, trajektorija leta poklapala se s računalnim simulacijama. Iskreni ushit djece i odraslih, pogledi s osmjehom u nebo ka letjelici koja neumoljivo grabi u visine iznad Istre nikog nisu ostavili ravnodušnim. Trenutak kojeg će svi nazočni ponjeti sa sobom kao trajnu lijepu uspomenu.

IMG fb4f79e0b40a22eeddcc37ee33c60eb1 V

Darije Herceg glavni je konstruktor eksperimentalnih letjelica pri Istarskom svemirskom programu,  H303HP njegovo je čedo. U raznim tehničkim aspektima pripreme, izrade, testiranja komponenti i samog lansiranja H303HP sudjelovali su; Gabrijel Erman (E4 Technology), Ivica Lađarević i Ivo Bruketa (AU Vidulini-Rijeka) Goran Gašparović, Alen Greblo (AUS, Split), Dragan Pantić (IOŠ, Pula), Umberto Pokrajac (AMUS, Pazin). 

  

 

Marino Tumpić za naš je portal dao kratku izjavu; Stroj zamišljen prije gotovo stotinu godina od strane našeg sugrađanina poletio je danas u nebeske visine, nadamo se kako će netko od djece koja su sudjelovala u lansiranju H303HP ponoviti isto i odrediti čovjekov put u svemir stotinu godina daleko od današnjice. Posebno nas veseli učešće novih suradnika-partnera, od nedavno misiji su se pridružile i osnovne škole iz Barbana i Vodnjana. Nije istina da na mladima svijet ostaje, svijet današnjice je na nama starijima, naša je uloga da mladima osiguramo budućnost koju će oni sami kreirati. Upravo je to bila misao vodilja prilikom projektiranja i samog lansiranja Hermana Potočnika.

Deseci djece tijekom radionica svemirske impresije svojih umova „teleportirali“ su olovkama i bojicama na papir te vlastoručno (*) napisala svoje ime, prezime i adresu na papirnatom (*) obrascu. Nakon završetka misije oni će na svoje kućne adrese putem (obične) pošte dobiti  materijale o svemiru i fotografiju-razglednicu snimljenu HISTRIONom visoko iznad Istre. Živimo u digitalnom dobu ali nije loše znati čitati s papira i pisati vlastoručno po njemu. Većini njih će to zasigurno biti prvi puta u životu da su na svoje ime dobili običnu poštansku pošiljku, takvu fotografiju zasigurno će više cijeniti nego samo jednu od niza u mobilnom telefonu. Ljudske stvari imaju „ono nešto u sebi - dušu“.

Svemir je naš veliki Dom u kojem smo svi samo znatiželjna mala, razigrana djeca bez razlika.

 

Pogledajte ALBUM FOTOGRAFIJA (29 fotografija)

 

Histrion 302
HISTRION ELIS spoj umjetnosti i tehnike
Riješena misterija HISTRION 1A
Moduli iz Srbije u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi 201 i 202 preko ruba bliskog svemira
Srbija u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi na putu u stratosferu
HISTRION 301 više nego uspješan let 
HISTRIONi na putu u stratosferu
Nova generacija HISTRIONa za letove u bliski svemir
Autonomne bespilotne letjelice HISTRION
HISTRIONi 107 i 109 vratili se kući
HISTRIONi 108 i 110 - rekonstrukcija i obrada podataka
Pronađeni HISTRIONi 108 i 110
HISTRIONi u bliskom svemiru 
Započinje odbrojavanje prema lansiranju HISTRIONa 108 i 110
Lansiranje HISTRION 107 i 109
Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru
HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres
HISTRION - lansirnje
HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre
HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule
Srednjoškolski tim za HISTRIONe
Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir
Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.
Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION - slike