400 zajednicka a

Poligon Herman Potočnik u Puli bio je dom znatiželjnim srednjoškolcima. Stotinjak mladih učenika hrvatskih i talijanskih srednjih škola aktivno je sudjelovalo u procesu pripreme i lansiranja dviju eksperimentalnih letjelica (Hios 401 i Hios 402) na njihovom putu ka nebeskim visinama.

400 pred lansiranjeA

Lansiranje je obavljeno s poligona „Svemirska luka Herman Potočnik Pula“, ispred Industrijsko-obrtničke škole Pula na Vidikovcu. Lansiranja letjelica i pilota obavljeno je u vremenu od 14 do 15h.

Osmišljavanje, projektiranje i izradu Hios 401 i Hios 402 većim su dijelom odradili učenici Industrijsko-obrtničke škole Pula (uz pomoć kolega iz AUV i drugih škola) kao i nekadašnjim učenicima ove škole koji se i danas rado vraćaju u kabinete gdje nastavljaju svoj životni put sada već i kao studenti.

Organizaciju i provedbu lansiranja u cijelosti je na sebe preuzeo mladi srednjoškolski tim Istarskog svemirskog programa AU Vidulini, desetero odvažnih; Sven Vasić i Enzo Kutić (Industrijsko-obrtnička škola Pula), Gregor Burić (Gimnazija Pula), Iva Artuković, Teo Dobran, Mladen Šostar, Ivan Cetina, Mateo Braus, Leonard Škreblin Borovčak i Tedi Veličković (Tehnička škola Pula). Oni su samostalno pripremili Zemaljski kontrolni centar (ZKC) ispred škole te na računalima imali brojne parametre i izračune neophodne prilikom lansiranja letjelica i njihova leta u atmosferi kako bi imali uvid u cjelokupno stanje aeropodručja u kojem se letjelice nalaze.

401 u letu175Sven i Gregor imali su iskustvo aktivnog sudjelovanja u po jednom lansiranju letjelica (H303 i H302) iz programa HISTRION, autonomnih bespilotnih letjelice za let u bliski svemir koje su dio zadataka Istarskog svemirskog programa AU Vidulini. Upravo im je to iskustvo presudno pomoglo kako bi „novajlijama“; Ivi, Teu, Mladenu, Ivanu, Mateu, Leonardu i Tediju olakšali „vatreno krštenje“ – ulazak u zanimljiv i zagonetan svijet istraživanja u aeronautici. Zapamtite ova imena, to su naše nove nade!

U ograničenom vremenu postaviti cijelokupnu aparaturu za ZKC, pripremiti letjelice, lansirati ih te pri tome imati stotinjak učenika i profesora oko sebe kojima je do u detalje objašnjena  svaka sekvenca događanja zaista nije lak zadatak niti za odrasle, a posao su odradili mirno, staloženo i uspješno!

Hios 401 oblika rakete i Hios 402 oblika raketoplana prije svog leta morale su sačekati lansiranje „pilota“, lake demo letjelice koja je važna kao svojevrsni izviđač terena (zraka, op.a.) te služi za provjeru vjetrova do 2.000m nadmorske visine kako bi se dobila potvrda valjanosti simulacija leta.

Samom lansiranju su zahvaljujući suradnji Talijanske Unije Rijeka i AUV (Daniele Suman i Marino Tumpić) prisustvovali učenici talijanskih srednjih škola iz Pule, Rovinja, Buja i Rijeke koji su posebno za ovu prigodu dio svojih nastavnih planova i programa prilagodili terenskoj nastavi. U nastavku programa suradnje učenici ovih škola ulaze u svijet astrobiologije gdje će posebno osmišljenim eksperimentima pratiti utjecaj bliskog svemira na klijanje, rast i razvoj biokultura. Taj njihov projekt sa ABPL HISTRION 203 i HISTRION 206 omogućiti će im financijska pomoć Talijanske Unije Rijeka.

Dragan Radovanović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Pula podržao je svoje učenike i nastavnike u njihovim aktivnostima, kako često i sam kaže; „mi smo škola u kojoj se uči i radi, dodatni je bonus što učenici na raznolikim aktivnostima mogu vidjeti cijeli proizvod, od ideje do realizacije“. Romeo Šain ravnatelj Tehničke škole Pula i profesorica Kristina Lenić svojim su dolaskom ohrabrili svoje učenike u daljnjem radu na području praktične primjene školskih znanja u svijetu znanosti i tehnologija. Profesor Dragan Pantić (IOS) pružio je nemjerljivu pozadinsku podršku, njegovo znanje i  kabineti elektronike, robotike, informatike bili su ključni za uspjeh ovog događanja.

Veseli što ovakve aktivnosti školske populacije podržava i cijeni HBOR, ulaganje u našu neposrednu budućnost nema ama baš nikakvu alternativu. Učenici su ti koji u svega par godina postanu inženjeri.

401 1

Svim nazočnim učenicima, profesorima, a i slučajnim namjernicima koji su se zatekli na SLHP Marino Tumpić, nastavnik u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula i voditelj Istarskog svemiskog programa, održao je predavanje u kojem se dotaknuo značaja i neophodnosti  učenja, rada, praktične primjene znanja kao i devastacijskog učinka modernog društva u kojemu se kao vrijednosti prečesto pojavljuju potpuno nevažne i promašene teme. Ma koliko mi sami napravimo malo, to je strahovito više od ništa. Tek kad bi primjerice ovdje i sada lansirali čak i najskrominje letjelice to je velika stvar, razlika između dobro i vrlodobro obavljenog posla je velika ali razlika između neobavljenog i obavljenog posla je pitanje opstanka nas kao civilizacije. 

Svijet svemira, svijet nepoznatnog  suprostavljeno našoj znatiželji, svjesnosti i želji za istraživanjem nema alternativu. Nakon srijede svi sudionici bogatiji su za jedno životno iskustvo. Da bismo pronašli i razumijeli sebe najprije moramo poznavati svijet oko sebe, tek tada svatko od nas spreman je za svoju životnu ulogu, zaključuje Tumpić. Mi bismo samo dodali; Kad je sljedeće lansiranje!

ALBUM  FOTOGRAFIJA


  

HISTRION 303 Herman Potočnik poletio u nebo
Histrion 302
HISTRION ELIS spoj umjetnosti i tehnike
Riješena misterija HISTRION 1A
Moduli iz Srbije u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi 201 i 202 preko ruba bliskog svemira
Srbija u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi na putu u stratosferu
HISTRION 301 više nego uspješan let 
HISTRIONi na putu u stratosferu
Nova generacija HISTRIONa za letove u bliski svemir
Autonomne bespilotne letjelice HISTRION
HISTRIONi 107 i 109 vratili se kući
HISTRIONi 108 i 110 - rekonstrukcija i obrada podataka
Pronađeni HISTRIONi 108 i 110
HISTRIONi u bliskom svemiru 
Započinje odbrojavanje prema lansiranju HISTRIONa 108 i 110
Lansiranje HISTRION 107 i 109
Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru
HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres
HISTRION - lansirnje
HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre
HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule
Srednjoškolski tim za HISTRIONe
Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir
Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.
Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION - slike