mytelescope_logo_4

MyTelescope.com - Teaching prizes 2009

Povodom Međunarodne godine astronomije 2009 MyTelescope.com je organizovao nagradni konkurs za projekte koji se odnose na poboljšavanje nastave iz astronomije i uvođenje robotizovanog teleskopa (pre svega teleskopa iz Kanade koji je u vlasništvu MyTelescope.com) u nastavu. Pravo da učestvuju imali su profesori i astronomi širom sveta.

Takmičenje je podeljeno u četiri kategorije i to: osnovna škola (uzrast od 12 do 14 godina); srednja škola (15 do 18 godina); fakulteti (preko 18 godina) i nasumično izabran rad. Pobednik iz svake od ponuđenih kategorija dobio bi po 100 sati korišćenja teleskopa iz Kanade za realizaciju svojih projekata i korišćenja u obrazovanju.

Oprema sa kojom MyTelescope.com raspolaže je 10-inčni Schmidt Cassegrain teleskop sa filterima, kameru Star-light Express HX916s rezolucije 1300×1030 i softver za obradu fotografija. Vidno polje je oko 7×10 lučnih minuta. Više o konkursu na MyTelescope.com.

Učenici kruševačke gimnazije Bojana Zajić i Milutin Spasić, zajedno sa profesorkom fizike Draganom Milićević i bivšim učenikom (sada studentom treće godine ekonomije u Nišu i astronomom amaterom) Zoranom Tomićem pripremili su projekat i uzeli učešće na konkursu. Tema projekta je "Određivanje osnovnih karakteristika Jupitera". Projekat je namenjen učenicima srednje škole. Cilj je da se u uvodnom delu realizacije učenici što bolje upoznaju sa astronomijom kao naukom, metodama koje koristi u istraživanju, nebeskim objektima, instrumentima koje koristi u istraživanju, a da se nakon toga organizuje radionica gde će učenici primeniti stečena znanja i odrediti na osnovu posmatranja i prikupljenih podataka osnovne karakteristike Jupitera (masa, gravitaciono ubrzanje, prosečna gustina, kritična brzina).

16.01.2010. godine stiglo je obaveštenje od organizatora da su učenici kruševačke gimnazije dobili 100 sati korišćenja teleskopa. Prvih nekoliko sati koristiće se radi upoznavanja sa opremom i načinom rada, a ostatak za realizaciju gore navedenog projekta, kao i za pravljenje fotografija nebeskih objekata. Pored navedenog projekta nije isključeno da će, ako ostane dovoljno vremena, pokrenuti novi projekti (radionice) koje će učenici astronomske sekcije realizovati.

(Članak poslao: Zoran Tomić)