ZAVESA JE PODIGNUTA...

Otvorena izložba „I bi svetlost..."

Poštovani posetioci,

Hvala Vam što ste došli na otvaranje izložbe "I bi svetlost" u ime brojne ekipe koja je vredno radila da bi minerali i stene posle dužeg perioda imali svoj samostalni „performans" pred Vašim očima.

Ovo je prva samostalna izložba stena i minerala u ovom veku odnosno u poslednjih 15-ak godina. Eksponati su raznovrsni po svojoj lepoti, veličini, zanimljivosti..., ali su podjednako značajni jer predstavljaju primerke iz jedne od najstarijih zbirki Prirodnjačkog muzeja: mineraloško - petrološke.

Izloženi eksponati predstavljaju specifičan „koktel" stena i minerala, koji se lagano „pije". „Smeša" eksponata ima za cilj da „otvori apetit" za narednim, još suptilnije „isklesanim"  izložbama ovog dela muzejskog „blaga". Nadamo se da je ovo početak nove predstave o mineralima i stenama koja počinje podizanjem  imaginarne somotske zavese...

Realizaciju  izložbe omogućili su i podžali: Ministarstvo za kulturu  i Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi" iz Beograda.

Nadamo se da ćete uživati u izložbi i katalogu. I jedno i drugo osmišljeno je tako da vas lagano vodi kroz ovaj deo geologije i same izložbe, uz rasvetljavanje pojedinih interesantnih podataka o stenama i mineralima.

Otvaranje-14

Zainteresovanost medija: jedan od intervjua datih na otvaranju (T. M. Babić i novinari RTS-a).

Izložba pod nazivom "I bi svetlost..." uspešno je otvorena 04. februara o.g. i traje već dve nedelje. Svečanom početku ove izložbe prisustvovalo je oko 120 - 130 ljudi što zvuči manje nego što zaista izgleda, s obzirom na veličinu galerijskog prostora Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Otvaranje-3
Još jedan trenutak svečanog otvaranja izložbe, "ulovljen" okom fotoaparata.

Izložbu su otvorili g-dja Dušica Živković, pomoćnica ministra za zaštitu kulturne baštine, zatim direktor Prirodnjačkog muzeja g-din Slavko Spasić i Tatjana Milić - Babić, kustos petrolog i jedan od autora izložbe čijim kratkim tekstom, korišćenim pri otvaranju pomenutog kulturnog dogadjaja, nastavljamo priču o izloženim mineralima i stenama.

Kvarcit-stena
Mineral kvarc, poznat po različito obojenim atraktivnim varijetetima koji se koriste i za izradu nakita - ovde u vidu metamorfne stene (kvarcit), koju čini mlečno beli kvarc.

„I bi svetlost..." javnosti čini dostupnim oko 350 minerala i stena (od ukupno oko 30.000 primeraka koliko zbirka poseduje). Eksponati su iz Srbije i drugih zemalja, ali ima i primeraka nepoznatog porekla. Raznovrsni su po svojoj lepoti, veličini, zanimljivosti..., ali su podjednako značajni jer predstavljaju primerke iz jedne od najstarijih zbirki Prirodnjačkog muzeja: mineraloško - petrološke.

Otvaranje-10
Poludrago i drago kamenje pleni pažnju posetilaca.

U vitrinama koje su raspoređene rubom Galerije, manjim delom i u središtu izložbenog prostora, nalazi se dragi i poludragi kamen, zatim vul kansko i nebesko kamenje, čuveni trepčanski minerali, „kameni jastuci", poznati srpski mermer, arheološki dragulj iz rimskog doba, neuobičajeno kamenje iz bušotina, retke, postojane i ukrasne stene... Deo izložbe prilagodjen je i osobama sa oštećenim vidom.

Kalcitska-zavesa-iz-Trepce
Jedan od atraktivnih i čuvenih minerala Trepče: kalcitska zavesa.

U katalogu izložbe (autor: T. M. Babić) naučno - popularno i zanimljivo, predstavljene su kratke informacije o Prirodnjačkom muzeju, mineraloško - petrološkoj zbirci, mineralima i stenama, sve do kratkog prikaza eksponata koji su izloženi. Katalog ima oko 20-ak fotografija minerala i stena, čita se sa lakoćom i namenjen je širokoj publici.

Otvaranje-1
G-đa D. Živković, pomoćnica ministra za zaštitu kulturne baštine, zatim direktor Prirodnjačkog muzeja g-din S. Spasić i prvi autor izložbe T. M. Babić, kustos Muzeja.

Cene ulaznica su izuzetno pristupačne: 100,oo din za odrasle, 50,oo din za decu, sa lepim popustom za grupe brojnije od 10 posetilaca. Elegantno uradjen kataloga košta svega 300,oo din.

Otvaranje-6
Trenutak govora sa otvaranja izložbe "I bi svetlost", s početka ovog teksta, "zamrznut" na fotografiji.

Ako Vas je napred napisano zainteresovalo da pogledate izložbu i priuštite sebi jedno lepo uživanje i zadovoljstvo, ne propustite priliku i dodjite u Galeriju beogradskog Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu, na izložbu „I bi svetlost..." koja vas očekuje do 25.04.2010.g.

Autor fotografija:
Radivoj Radosavkić - Raša

Author: Tatjana Milić Babić