Ovaj tekst NE SMIJETE čitati ukoliko niste obavili jutarnju toaletu i doručkovali!

zena astronaut PRESS

Ostanimo doma ne znači da se smijemo zapustiti, nepravilno jesti i spavati, ne znači da se ne smijemo kretati  – znači samo da moramo biti odgovorni i pridržavati se pravila igre, sviđala nam se ona ili ne! Stoga nema razloga da se ujutro ne obrijemo i namirišemo, da ne uredimo kosu i nabacimo lagani premaz šminke preko lica. Prilika je da doručkujemo bez stresa od žurbe zbog kašnjenja na kavu ili neki sastanak. Ostanimo privlačni i uredni jedni drugima čak i u kući ili stanu. Držimo do sebe i drugih. 

Neki od nas muku muče sa viškom kilograma, oni su nekako vidljiviji od onih drugih koji muku muče sa manjkom kilograma. Na stranu par kilograma viška ili manjka koji nas prečesto potpuno neopravdano zaokupljaju i nerijetko počnu uništavati međusobne intimne odnose. Žene ne stvaraju problem ako muškarac ima 84 kg ili 76 kg iako bi mu možda baš 80 kg bilo „kao saliveno. Muškarci pak zaista niti ne vide razliku ima li žena 62 kg ili 70 kg ako bi joj primjerice 66 kg stajalo savršeno.  Vječita tema kako smršaviti ili kako se udebljati u rangu je beskonačne rasprave što je bilo prije; kokoš ili jaje, a mediji su prepuni „jednih jedinih ispravnih načina i pripravaka“ koji redovno ne daju ništa osim minusa na računu i pogoršanja stanja. Nema čarobnih pripravaka, nema čarobne odjeće, nema ležanja do besvjesti i sličnih nebuloza s kojime će se problem riješiti sam od sebe. Nema.

planetarni sustav prikaz nestvarno

Matematika je jasna; prikupljanje i potrošnja energije moraju biti u balansu – to je cijela mudrost. O svakom pojedinačnom organizmu ovisi i potreba za unosom odnosno potrošnjom. Nekima za te procese treba više nekima manje vremena ali u svakom slučaju – HODANJE je spasonosni lijek, besplatan, zanimljiv, dostupan, koristan. Smatra se kako najmanje 50% bolesti suvremenog društva uzrokovanih pretežito viškom (u manjoj mjeri i manjkom) tjelesne mase ne bi egzistiralo da vodimo brigu o nama samima. Stoga budimo aktivni, „smanjimo tjelesnu masu ili povećajmo tjelesnu težinu, ovisno jesmo li ispod ili iznad naše optimalne cifre na vagi“. U svakodnevnom komuniciranju često miješamo pojmove mase i težine. Masa nekog tijela je mjera količine materije koju ono sadržava. Ukoliko imamo tjelesnu masu od primjerice 80 kg ona će biti ista i na Mjesecu i na Veneri i na Jupiteru..  Težina nekog tijela rezultat je mase tog tijela, jačine gravitacije nebeskog tijela na kojem se ono nalazi i udaljenosti od centra istog. Igrom slučaja  na primjeru autora teksta kućanska vaga će pokazati 80 kg sa odjećom i obućom (plus pola litre H2O u bočici) pogodnom za trosatnu šetnju u prirodi. Masa će u ovom slučaju (na Zemlji) iznositi 80 kg a tolika je i težina. No već na Mjesecu stvari se mijenjaju, moja će masa i dalje biti 80 kg (na stranu sitnica poput toga da bi mi tamo trebao skafander) ali će težina iznositi svega nepunih 13.5 kg. Drugdje u Sunčevom sustavu masa bi mi ostajala ista ali ne i težina, na Marsu bi moja težina iznosila 30.4 kg a na Jupiteru 187.2 kg. (Drugi put ćemo o reperkusijama koje ova problematika očekuje čovjeka kada se jednog dana pojavi na dalekim svjetovima). 

Na ovom linku nalazi se jednostavni digitron nalazi se jednostavni digitron (kalkulator, za one mlađe od 30 godina) pomoću kojeg lako izračunamo naše težine na planetima Sunčeva sustava. Izvagajte se, zapamtite i unesite očitanje vage te pogledajte rezultate. To je jedini način da u trenutku budete lakši ili teži već kako vam odgovara. Uz malo mašte i suradnju ukućana ovo može biti i izvrsna edukativna zabava. Malo matematike, malo smijeha, malo druženja za ljepši dan. 

Zaključak, ma koliko da imate viška ili manjka kilograma – nemate, samo ste na krivom nebeskom tijelu 👏🏻 !

masa TEZINA covjeka na planetima