crne-rupe

2004. godine je napravljena čuvena fotografija pod nazivom Hablovo ultraduboko polje „HUDF” (snimio ju je Hablov svemirski teleskop uhvativši u jednom kadru više od 10.000 galaksija u delu neba koji zauzima novčić u ispruženoj ruci, a „Astronomija” je tu sliku objavila kao poster u broju 9. iz 2004. godine). Na toj slici postoji deo sa 165 takozvanih „tadpole“ galaksija (one koje imaju oblik punoglavca, a nastale sudarom, odnosno spajanjem dve ili više susednih galaksija), od njih je 36 izdvojeno kao posebna meta astronoma koji proučavaju crne rupe. Spajanjem galaksija u čijim jezgrima obično postoje džinovske crne rupe očekuje se nastanak pravih monstruma koji proždiru okolne zvezde iz galaksije u kojoj se nalaze.

Tim astronoma sa STScI instituta traga za indikacijama aktivnosti crnih rupa u ovoj vrsti mladih galaksija, a karakterističan potpis ovakvih dešavanja je promena sjaja galaksije sa vremenom. Do promene sjaja ovih galaksija, tvrdi se da dolazi zbog usisavanja okolnih zvezda i gasa od strane velike crne rupe. Detaljno proučavanje ovih i poređenje sa standardnim galaksijama je pokazalo da su kompjuterske simulacije spajanja galaksija i delovanja crnih rupa u njima potpuno verno prikazale razvoj događaja prilikom galaktičkih sudara.

Svaka od fotografija iz prikazanog niza prikazuje prostor širine od oko 84.000 svetlosnih godina sa po jednom ili više “tadpole” galaksija.

Credit: NASA, A. Straughn, S. Cohen, and R. Windhorst (Arizona State University), and the HUDF team (Space Telescope Science Institute)