AZCL6855 copy

Bio je petak, 20. oktobar 2023. godine kada smo sa tridesetak učenike Isidorine gimnazije iz Novog Sada krenuli na naš pretposlednji izlet u okviru projekta ELECTRA. Ostao nam je još jedan izlet, jedno predavanje i završna svečanost do kraja o čemu će biti reči kada za to dođe vreme.


Otputovali smo u Suboticu, najseverniji grad u Srbiji. Da je još samo malo severnije taj grad bi bio u Mađarskoj. Po broju stanovnika drugi je po veličini u Vojvodini jer ima 120.000 ljudi u širem području dok je oko 100.000 onih koji žive u samom gradu. Spada u najlepše i najurednije gradove naše zemlje, a u čega smo se i sami uverili dok smo se po gradu šetali. 

Prvo smo svratili u Gimnaziju za talentovane učenike “Deže Kostolani” („Kosztolányi Dezsó" Tehetséggondozó Gimnázium) gde su nam je domaćini bili direktor Nađ Tibor i njegova koleginica, profesorka fizike Balaž Pira Dajana. Direktor, inače istoričar po vokaciji, nas je proveo po gradu i posebno nam predstavio čuvenu subotičku sinagogu, arhitektonski dragulj grada. Izgradila ju je mala jevrejska zajednica početkom prošlog veka zahvaljujući svom bogatstvu, ali pre svega zahvaljujući svojoj dobroj organizaciji i sposobnosti da mudrim rešenjima savladaju brojne probleme koji su opterećivali podizanje ovog hrama. U tom smislu, poučno je pročitati istoriju izgradnje ove sinagoge (koju, međutim, ovde nećemo navoditi jer bi se članak odužio, a cilj nam je samo da zabeležimo osnovne činjenice o ovom izletu, ali svakako pogledajte našu galeriju fotografija, očaraće vas ako imalo imate osećaj za estetiku).

Što se gimnazije tiče nadam se da ćemo ostati u kontaktu sa njom, pa i razviti saradnju u budućem periodu, kada ćemo, ako do saradnje dođe, i o njoj ispričati njenu priču – a ona vredi.

Ne znam kako je na periferiji, ali u centru Subotica se nalazi nekolik vrlo lepih restorana. Uostalom, vlasnik jednog od najpopularnijeg restorana u Novom Sadu, Petrus, je Subotičanin gde je i razvio posao. 

Kad se približilo veče seli smo u autobus i otišli na Palić. Palić smo u ovim našim izletima posetili nekoliko puta, ali po danu, a sada smo tamo išli po mraku. A i hteli smo mrak jer smo planirali da sa Palića, gde je svetlosno zagađenje znatno manje nego u Subotici, napravimo astronomsko osmatračko veče. Na nebu se nalazilo više interesantnih objekata, pet planeta, bezbroj maglina i galaksija a sve dostupno našim astronomskim instrumentima. Ali na Paliću nas je dočekalo tamno, neprozirno nebo. Teški, debeli, oblaci su ga prekrili potpuno. Jezero se gubilo u mraku, crno kao katran, nervozno zatalasano od vetra. Ipak izneli smo teleskop jer nas iskustvo uči da sigurno ništa nećemo videti kroz teleskop jedino ako ga ne postavimo. I zaista, posle nepunog sata kroz oblake se pomolio Jupiter, a nešto kasnije i Saturn. To je bilo dovoljno da se razvije priča o astronomiji. Pokazalo se da neke devojke odlično znaju da navedu više stranih i domaćih fudbalera, zatim imena pevača i glumaca, ali na to smo i računali. Iznenađenje je bilo što su znale i koliko je npr. stara Zemlja i koliko ima planeta u Sunčevom sistemu. 

- Pa što se čudite, rekoše one ponosno, mi idemo u gimnaziju!  

Svaka čast.

Bilo je deset sati uveče kada je naš autobus polako ušao u Novi Sad. Videli smo Suboticu, prošetali se njome, posetili smo Palić, gledali planete, sve u svemu lepo je bilo. Učenici su bili zadovoljni i neke devojčice rekoše da ih sigurno i sledeći put pozovemo ako budemo opet neki izlet pravili. Hoćemo!

 

AZCL6789 copy

AZCL6792 copy

AZCL6794 copy

AZCL6805 copy

AZCL6820 copy

AZCL6835 copy

AZCL6869 copy

AZCL6881 copy

AZCL6900 copy

AZCL6907 copy

IMG 0258 copy

IMG 0290 copy

IMG 0292 copy

IMG 0310 copy

 

 

Pogledajte CEO ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG IZLETA  (194 fotigrafije)