JADES GS z7 01 QU social.jpg

Daleko, daleko u prostoru i vremenu galaksija službene oznake JADES-GS-z7-01-QU prestala je da stvara zvezde. To se desilo oko 700 miliona godina nakon Velikog praska i početka vremena, a galaksiju je snimio Svemirski teleskop Džejms Veb.

Tu galaksiju koju na snimku vidimo kao tačkicu pomno izučavaju astronomi i zadivljujuće je šta im sve ona govori. Nisu sasvim sigurni, ali naučnici smatraju da je od svog nastanka ta galaksija bila vrlo produktivna i ubrzanim tempom je stvarala zvezde ali je taj proces zatim iznenada zaustavljen. Naravno, proizvodnja zvezda prestaje kada nestane materijala od kojih se one prave, a to je gas. Ali naučnike interesuje zašto je i na koji način gas presušio – jer mogućnosti za to ima više. Zato oni sada tragaju za drugim sličnim galaksijama u ranom univerzumu u želji da shvate na koji način i zašto galaksije prestaju da rađaju nove zvezde. 

Moguće je, smatraju neki istraživači, da u ranom univerzumu neke galaksije „umru“, da bi zatim kasnije oživele i nastave sa formiranjem zvezda. 

BBC SkyatNight

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 4 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 7 sati ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 2 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 4 dana ranije

Foto...