Okultacija Venere Mesecom

9. novembra 2023.

Bilo je lepo vreme (izuzev u Istri), a Venera i Mesec su se našli u odličnom času, ni rano ujutro, ni kasno uveče, već baš posle doručka u 11 sati. Zato nije neko čudo što su ljudi izašli da gledaju okultaciju Venere Mesecem. I odmah su počeli da šalju svoje fotografije preko mreža. 

Prvi se oglasio Marko Savić da kaže: „Evo vidim i Mesec i Veneru“. Pa kako u sred dana, pitao jedan drugar, pa eto vidi se lepo, saće da se sudare za dva sata. Jeste, baš se lepo vide objoje, javlja Jelena. 

 

MarkoSavic
Marko

Marko šalje sliku ekrana fotoaparata. Kaže, na poslu je, nije mogao da ponese teleskop nego samo fotoaparat i tronožac. 

Jozef šalje više fotografija, ali samo onako, jer fotografije će tak da obradi pa će poslati. Pokušaće da izvuče više. A Marino se žali, kaže kod njega u Istri oblačno. Radan iz Skoplja nije mogao da nađe Mesec kad je Venera izlazila iza njega, pa je slikao pege na Suncu. A Mesec je baš bio svetao i videli su ga samo oni koji su tačno znali gde je ili su samo imali sreće.

MarkoSMarko, Venera zalazi za Mesec 

Marku aparat nije hteo da fokusira pri izlasku Venere, a Dragan ga je tešio. Rekao: Ma nije važno, biće prilike drugi put za nekoliko stotina godina.

Onda je Neđeljko poslao dva divna snimka a koje je izradio Pavlimir Ugrin iz Žrnovnica, Hrvatska. 

JeknicN

Jeknic

Onda je i Jaroslav poslao ovo, a slikao je telefonom kroz okuklar teleskopa:

Grnja telefonom

Grnjatelefonom

Eto to je ukratko.

 
 

 

Okultacija Venere