Astronautika: misije

Indijska svemirska agencija objavila je prve slike Meseca koje je napravila svemirska letelica Čandrajan-3 (Chandraiaan-3), koja je u subotu ušla u lunarnu orbitu. Slike pokazuju kratere na površini Meseca koji postaju sve veće i veće kako se letelica približava površini.

Lender i rover Chandraiaan-3 trebalo bi da stignu na površinu 23. avgusta. Ako uspe, Indija će biti prva zemlja koja će izvršiti kontrolisano „meko sletanje” u blizini južnog pola. Takođe će postati tek četvrta koja je ostvarila meko sletanje na Mesec posle SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine.

1

Jedna od više fotografija površine Meseca koje je poslao Čandrajan-3

Nakon što je letelica kružila oko Zemlje oko 10 dana, poslata je u translunarnu orbitu prošlog utorka i uspešno ubrizgana u lunarnu orbitu u subotu. Indijska agencija za svemirska istraživanja (ISRO) saopštila je da su sve provere pokazale da je Čandrajan-3 u dobrom stanju.

Naučnici kažu da se očekuje da će Chandraiaan-3, treći u indijskom programu istraživanja Meseca, nadograditi uspeh svojih ranijih poluuspešnih misija na Mesec. Chandraiaan-2, koji je takođe sadržao orbiter, lender i rover, lansiran je u julu 2019. godine, ali je bio samo delimično uspešan. Njegov orbiter nastavlja da kruži i proučava Mesec čak i danas, ali lender-rover nije uspeo da izvrši meko sletanje i srušio se tokom sletanja.

Sada kada je letelica ušla u orbitu Meseca, poćeće postepeno da smanjuju brzinu rakete da bi je doveli do tačke koja će omogućiti meko sletanje Vikramu.

„Planiran je niz manevara kako bi se postepeno smanjila orbita letelice i pozicionirala je iznad lunarnih polova“, kaže Isro. „Posle manevara, pogonski modul će se odvojiti od lendera dok je u orbiti. Zatim će biti izvedena serija složenih manevara kočenja kako bi se meko sletelo u regionu Južnog pola Meseca 23. avgusta“, dodaje se. 

3

Kada sleti, rover sa šest točkova će se izaći i kretati se oko stena i kratera na površini Meseca, prikupljajući ključne podatke i slike koje će poslati nazad na Zemlju na analizu. „Rover nosi pet instrumenata koji će se fokusirati na otkrivanje fizičkih karakteristika površine Meseca, atmosfere blizu površine i tektonske aktivnosti kako bi se proučavalo šta se dešava ispod površine. Nadam se da ćemo pronađite nešto novo", rekao je gospodin Somanath.

2

Južni pol Meseca je još uvek u velikoj meri neistražen - površina koja tamo ostaje u senci mnogo je veća od površine Mesečevog severnog pola, a naučnici kažu da to znači da postoji mogućnost vode u oblastima koje su trajno u senci.

Izvor: Chandrayaan-3: Historic India Moon mission sends new photos of lunar surface - BBC News