Astronautika: misije

Misije

Napredak programa ili skromni predlog?

n1Ima par ne-direktno-kosmičkih tema koje su mi oduvek bile interesantne. Nekad davno je postojalo vreme kada sam bio naivan (da ne kažem nešto drugo) i verovao da razvoj naše civilizacije u smeru kosmosa zavisi samo od naše dobre volje i lepih i naprednih ideja. Sada je klatno otišlo na drugu stranu – sada verujem da su to nebitne stvari a da se igre vode na sasvim drugim frontovima. Jedan od frontova se zove – finansije. Gde su pare tu je i Trump (i obrnuto), pa da vidimo šta u SAD ima novo.

Nasin lunarni program 'Artemis': san ili realnost?

a1

Prošlog marta, Trumpova administracija je iznenadila i lokalnu i stranu javnost objavom novog plana da do 2024. pošalju ljude na Mesec. Plan je primljen sa više nego opravdanom dozom skepse. Glavni problem je, naravno, ekonomski. Uz trenutni budžet, NASA nije u stanju da ubrza razvoj 'SLS' rakete, kapsule 'Orion', i sem njih, izgradi lunarni modul od nule i orbitne stanice 'Gateway'. I sve to za manje od pet godina. Međutim, Trump ke obećao da će dolari da stignu, i dosita, 13. maja Bela kuća je objavila nameru da do 2020. poveća Nesin budžet za $1,6 milijardi. Pored para, stiglo je i ime lunarne misije: Artemis, ili na kako mi to kažemo, Artemida. Svi se slažu da je ime divno, ali glavno pitanje ostaje: da li će to biti dovoljno para?

Bezosov lunarni modul 'Blue Moon'

b1

Jeff Preston Bezos, 55-godišnji inženjer, biznismen, ulagač, i kako on voli da kaže filantrop, vlasnik 'Washington Posta''Amazona' (i još koječega) i najbogatiji čovek na planeti, privukao je pre par dana pažnju polovine sveta predstavivši javnosti svoj lunarni modul 'Blue Moon'. Ovoj najavi je prethodilo veliko očekivanje, budući da je nedelju dana pre toga 'Blue Origin' objavio tajanstveni oglas sa slikom broda 'Endurance'u vreme antarktičke ekspedicije Ernesta Šekltona, a sve sa prekjučerašnjim datumom. Odmah su svi (ovi pametniji) povezali Mesečev južni pol sa Bezosovim projektom lunarnog modula, obzirom da je Šekltonov krater jedan od najpoznatijih na lunarnom polu i moguća lokacija buduće stalne baze Amera na Mesecu. Ali, i pored novih detalja vezanih za dizajn modula, Bezosova prezentacija je bila prilično razočaravajuće. Bar za mene...

Novosti nakon pravljenja kratera na asteroidu

H1

Trenutno, svakako najzanimljivija avatura u kosmosu u kojoj učetvuju naši roboti jeste odiseja 'Hayabuse 2', o kojoj povremeno pišem. Ko prati ovu priču, zna da je sonda 5. aprila već ispalila bakarni projektil težak 2,5 kg u asteroid Rjugu. Na nedavnom brifingu, JAXA je objavila najnovije detalje.

Mali izraelski lender nije uspeo da se meko i bezbedno spusti na Mesec.

landing3

Šteta nisu uspeli, ali i ovo što je su Izraelci učinili ipak je maestralno. Dakle, mala, izraelska letelica izbačena je u svemir kao sporedan teret rakete Falcon 9, nakon čega je dalje ka Mesecu nastavila sama. Posle nekoliko nedelja ušla je u orbitu oko Meseca i danas je trebalo da se meko spusti na naš prirodni satelit. Sve je krenulo po planu, ali onda je komunikacija prekinuta, izgubila se telemetrija, ponovo se uspostvila... uglavnom retromotori su zakazali, ugao sletanja suviše oštar, brzina veća nego što je trebalo, letelica se razbila.