Astronautika: misije

Misije

'Hayabusa 2': na pragu asteroida Ryugu

h2

Ne prisustvujemo svakog dana direktnom otkriću novog sveta. To je uvek fascinantna stvar, iako je u ovom konkretnom slučaju svet malen i radi se o asteroidu (162173) Ryugu, promera jedva 900 metara. I sve to zahvaljujući japanskoj sondi 'Hayabusa 2', koja je posle tri godine leta uspešno obavila prilaznu fazu Rjugi. Trenutno se brod nalazi u blizini asteroida, ali neće niti želi da ulazi u klasičnu orbitu oko asteroida, već će uz pomoć svojih jonskih motora leteti cik-cak oko objekta. Predstoji višemesečno istraživanje i mapiranje, a onda – makar tri kratka sletanja radi uzimanja uzoraka!

Kina lansirala satelit oko Meseca koji će da odašilje podatke lendera sa suprotne strane

k2Kina je 20. maja 2018. u 21:25 UTC lansirala svoju petu misiju ka Mesecu. Međutim, taj brod, nazvan 'Queqiao'(鹊桥”号中继星), potpuno je drugačiji od ostalih. Njegov zadatak nije da studira Mesec, već da služi kao relejni satelit za narednu lunarnu sondu 'Chang'e 4', misiju koja će do kraja godine sleteti na drugu stranu Meseca. Jasno je da sa druge strane ne može da se vidi Zemlja, tako da bi komunikacija sa 'Chang'eom'bila nemoguća bez jednog takvog releja.

Naučni rezultati Philae: kometa 67P je hrskava spolja a mekana iznutra

p1Kakva je površina komete? Bilo je to jedno od glavnih pitanja koje je motivisalo misiju 'Philae'da se spusti na kometu 67P/ Čurjumov-Gerasimenko. Sada znamo odgovor, makar samo za onaj deo direktno ispod'Philae': tamo se nalazila korica debljine 10 do 50 cm, ispod koje je kometa mnogo rastresitija. Čvrsta kora je zapravo miks leda i regolita, kojoj čvrstinu daju čestice leda koje se čvrsto drže jedna za drugu. Moguće je da postoji tanja i tvrđa kora debljine samo jedan santimentar koja je sprečavala penetraciju lenderovih instrumenata u kometu.

Nasa odobrila lansiranje helikoptera u misiji Mars 202

051118 helicopterČovek nikad nije sasvim zadovoljan ničim, a to naročito važi za astronautičare, planetologe i uopšte naučnike. Prvo im je žarka želja bila da vide Mars što boljim teleskopom, pa onda da pošalju raketu tamo, makar samo da proleti pored njega, pa onda da imaju jedan, pa dva, pa više orbitera koji obleću planetu i snimaju je, pa da spuste lender na tlo, pa ni to nije bilo dovoljno. Zato su poslali robotiće-rovere, pa onda velike robote-rovere, prave fizičko-hemijske laboratorije. Ali ništa od toga više nije dovoljno tako da sada Nasa planira da na Mars pošalje helikopter.

Epopeja VOYAGER

voyager595

EPOPEJA

VOYAGER

Pre više od 15 godina za potrebe knjige o kosmosu koju smo otac i ja pisali, proučavao sam jednu misiju koja je bila bez presedana u istoriji. dva robota su dobila zadatak da posete i snime sve velike planete i njihove satelite našeg sistema, pa se čak razmatrala poseta i Plutonu! Misija je podsećala na SF, iako je bilo naučnika u Nasi koji su smatrali da će to biti dosadna misija i bacanje para, jer ko normalan želi da vidi tamo neke kamenčuge oko drugih planeta kad smo već sve znali proučavajući Mesec. Nisu znali da u solarnom sistemu ne postoje dva identična sveta, bez obzira gde se nalaze i oko koje planete se okreću. Obzirom da sonde i danas, posle 40+ godina još uvek rade, i da o njima redovno pišem kad god nešto novo saznam, rešio sam da osvežim stari serijal i podelim ga sa novim čitaocima našeg sajta.

Kosmička elektronika: Kako Nasina Junona preživljava u okolini Jupitera

e10

Pokušaćemo da proanaliziramo šest misija te se podsetimo kako je kosmičko istraživanje teško. Jupiterovo magnetno polje je 18.000 puta jače od Zemljinog a planeta zrači u svim mogućim spektrima. Osetljiva brodska elektronika nema šanse da preživi, ali ipak ... kako joj to uspeva?

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18