Astronautika: misije

Luna25 12

Četrdeset sedam godina nakon Lune 24

Danas (10.08.2023.) u 24:00 ili ako baš hoćete sutra (11.08.2023.) u 00:00 s novog Ruskog raketodroma na dalekom istoku, Vostochny, put Mjeseca kreće robotizirana letjelica-lander, Luna 25.  Raketa nosilica pouzdani je stroj Soyuz 2.1b uz raketni blok Fregat koji ima zadnju riječ usmjeravanja letjelice-landera na putanju koja će rezultirati slijetanjem u krater Boguslavsky na području južnog Mjesečeva pola. Uspije li biti će to prva letjelica ikad koja je alunirala u polarno područje Mjeseca.

Velika su očekivanja od misije Luna 25 kao i od rezultata mjerenja koja će prikupiti njezini instrumenti. Potraga za ledom i vodom primarna je u ovoj misiji. Bude li Luna 25 nastavila tradiciju prethodnika i odradila planiranih godinu dana na Mjesecu to će dati vjetar u leđa za nasljednike koji će orbitirati oko Mjeseca, spustiti rover na njegovu površinu ali pritom i Roscosmosu podariti toliko potreban uspjeh i iskustvo u misijama van Zemljine orbite. Poletjeti s Zemlje, pristići u Zemljinu orbitu, odraditi putovanje do Mjeseca, potom mekano sletjeti na njegovu površinu 23.08.2023. te započeti s istraživanjem, sinopsis je dugogodišnjeg rada i pripreme 1.800kg masivne letjelice.

Luna25 13

Radi se o visoko-rizičnoj misiji, tehnološki gledano. Čak je i sam Yuri Borisov, direktor Roscosmosa, to potvrdio govori nam Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa. Nitko još nije sletio u područje Mjesečevih polova. Ruska kozmonautika imala je svoje zlatno doba za vrijeme SSSRa. Od devedesetih na ovamo imali su potpuni peh sa letjelicom MARS-96, a gotovo identična se stvar ponovila s Phobos-Gruntom koji je trebao donijeti na Zemlju uzorke s Marsova mjeseca Fobos. Iskustva su tada ipak skupljena, veliki dio znanja i opreme odrađen je s Europskom svemirskom agencijom (ESA) u proteklih desetak godina. Misija EXO MARS sadržavala je dvije letne kompozicije(orbiter i lander, te orbiter, lander i rover), prva je odrađena uspješno u velikom postotku, a druga otkazana zbog EU sankcija Rusiji. Luna 25 također je rađena u suradnji s ESA, zbog otkaza suradnje pojedine segmente opreme i uređaja Rusi su zamijenili domaćim proizvodima. Roscosmos za ovu misiju koristi pouzdanu raketu i raketni blok Fregat. Slijetanje u krater Boguslavsky planirano je za 23.08.2023. Na isti dan kada i misija Chandrayaan-3 (lander i rover) Indijske svemirske agencije. Iako su Indijci krenuli još 14.07.2023. zbog „jače“ rakete oba landera stižu istog dana na odredište. Tko će prvi dotaknuti Mjesec? Biti će to utrka kao fotofiniš Formule-1.  Nadam se kako će Luna 25 uspješno sletjeti na Mjesec. Neka tamo odradi i samo desetak dana biti će to veliki uspjeh, a tako prikupljeni rezultati obogatiti će znanje čitavog Čovječanstva, zaključuje Tumpić.

Luna25 14

Marino Tumpić dao nam je zanimljiv odgovor na pitanje kako bi se opkladio u uspjeh Ruske Luna 25; Uff, ovo vam je bilo „podlo“ pitanje, šalim se ali ostati ćete bez decidiranog odgovora. Reći ću vam ovako, srce svakog čovjeka koji se bavi astronautikom, ili ga ona samo povremeno zanima, navija za potpuni uspjeh misije, svake misije, pa tako naravno i Lune 25 baš kao i Chandrayaana-3. S druge strane razum strahuje od tehničke složenosti ove najzahtjevnije misije ka Mjesecu do današnjeg dana. Od toga izuzuzimam ljude na Mjesecu, jasno. Kako god bilo, od 22h danas, po našem vremenu kreće prijenos predlansirnih priprema a u pola noći pa narednih pola sata i samog lansiranja. Već tijekom noći, protekne li sve prema planu, šanse za uspjeh narasti će naspram Borisove (Yuri Borisov, Roscosmos, op.a.) procjene od službenih 70%. Kako god za dva tjedna ovo će biti ovakva ili onakva povijest. Nadajmo se lijepim vijestima. Prijenos uživo možete od 22h gledati ovdje;  https://www.space.com/russia-luna-25-moon-lander-launch-webcast , link na orginal video može biti kompromitiran, nedostupan, pa se moramo poslužiti američkim space.com web portalom.

Još fotografija Luna 25