Vekovima se Jupiter i Saturn takmiče za poziciju planete sa najviše satelita. Galilej je 1610. otkrio četiri satelita Jupitera, ali do kraja veka Saturn je poveo sa pet novih satelita. Posle je opet Jupiter stigao na čelnu poziciju, pa onda opet Saturn i tako se obe planete smenjuju na prvom mestu, s tim što su se u početku otkrivali jedan po jedan satelit da bi se danas došlo do toga da se u kataloge beleže odjednom po više satelita, čak i po nekoliko desetina. 

SM

Da ne dužimo, evo vesti: Saturn je ponovo na prvom mestu što se tiče broja satelita. I to ubedljivo, jer je međunarodni tim astronoma ovih dana ubeležio čak, pazite sad, 62 nova meseca koji kruže oko Saturna! Ukupno sad ih Saturn ima 145 i prva je planeta sa trocifrenim brojem pratilaca. Jupiter je tako ponovo pao na drugo mesto sa 95 satelita. 

Naravno da je ovo takmičenje interesantno samo za nas čitaoce, same planete o tome ne vode računa. Sem toga, ovo je trenutno stanje i nećemo se iznenaditi ako u nekom narednom periodu ponovo Jupiter postane planeta sa najviše satelita. Jednostavno, i oko jedne i oko druge planete verovatno kruži na hiljade tela koja čekaju da budu otkrivena.

Za astronome je mnogo važniji način na koji su novi sateliti otkriveni, a zatim i sve ono što se iz te mase, tog obilja novih tela može zaključiti o nastanku i evoluciji i samog Saturna, ali i celog Sunčevog sistema. 

Do otkrića pomenutih Saturnovih satelita došao je međunarodni tim na čelu sa Edvardom Eštonom sa tajvanskog Instituta za astronomiju i astrofiziku akademija nauka, i to posebnom tehnikom istraživanja „shift and stack“ (pomeranje i slaganje). Ta tehnika je ranije primenjivana za pretragu okoline Neptuna i Urana kako bi se pronašli novi sateliti tih planeta, ali do sada nije korišćena za Saturn. 

Radi se o pomeranja nizu uzastopnih slika brzinom kretanja samih satelita čime se uočavaju i mali objekti, tj. oni koji su suviše sitni da bi se videli na pojedinačnim slikama. Za pretragu su korišćeni snimci kanadsko-francusko-havajski teleskop koji je smešten na Mauna Kei, na Havajima i to u periodu između 2019. i 2021. godine. Tom tehnikom otkriveni su i neki sateliti prečnika od svega 2,5 kilometra. 

Čitav proces traganja traje više godina jer je neophodno sa sigurnošću utvrditi da se radi o satelitu, a ne o, npr. nekom asteroidu koji se nalazi samo u prolazu. 

Prema: https://scitechdaily.com/62-new-moons-discovered-orbiting-saturn-using-innovative-astronomy/