Vazduhoplovni kapetan Samanta Kristoforeti je prva Italijanka a treća Evropljanka u kosmosu. Njen redni broj na listi Zemljana koji su do sada letetli na orbitu je 541. U posadi "Sajuza TMA-15M", Samanta je brodski inženjer, praktično glavni asistent komandanta broda Antona Škaplerova.


KristoforetiSamanta je rodjena 26. aprila 1977. u Milanu, ali je veći deo detinjstva provela u gradiću Male, rodnom mestu njenih roditelja u provinciji grada Trento. Tamo je 1996. završila srednju naučno-tehničku školu, a 2001. je diplomirala na Tehničkom univerzitetu u Minhenu i dobila zvanje magistra mašinogradnje. Pored toga, učila je četiri meseca na Višoj školi aeronautike i kosmičkih istraživanja u Tuluzu i devet meseci na Ruskom hemijsko-tehnološkom univerzitetu "Mendeljejev" u Moskvi.

Godine 2005. Samanta je diplomirala na Univerzitetu Federika II u Napulju, na katedri za aeronautiku. Te iste godine, završila je Vazduhoplovnu akademiju u gradu Pocuoli (Pozzuoli). Konačno, u njenoj impresivnoj akademskoj biografiji stoji da ima i stepen magistra sa Univerziteta aeronautike u gradu Dajtona Bič na Floridi. Sa toliko medjunarodnog iskustva tokom školovanja, Samanta je logično postala poliglota - govori pet jezika - italijanski, nemački, engleski, francuski i ruski.      

Tokom 2005-2006. Samanta je prošla kroz obuku za pilote reaktivnih aviona zemalja članica NATO pakta, u jednoj vazduhoplovnoj bazi u Teksasu. Posle toga je prekomandovana u 132. eskadrilu bombardera, lociranu u komuni Istrana, u Italiji gde je do 2008. služila kao pilot i zamenik komandanta aviopuka zadužena za vazduhoplovna planiranje i eksploataciju. Pre prelaska u grupu astronauta ESA-e, Samanta je nakupila više od 500 časova za komandama aviona tipa SF-260, T-37, T-38, mb-399a, mb-339cd i AM-X.

U maju 2009. Samanta je odabrana u četvrtu grupu astronauta-kandidata ESA-e. Po završetku obavezne obuke koju je obavila u kosmičkim centrima ESA-e, NASA-e, "Roskosmosa", CSA (Kanada) i JAXA (Japan) krajem novembra 2010. na oficijelnoj ceremoniji u Evropskom centru astronauta (EAC) u namačkom gradu Kolonj, dobila je rešenje astronauta ESA-e.

U junu 2012. objavljeno je da je Samanta odabrana za člana osnoven posade kosmičkog broda "Sajuz TMA-15" (MKS-42/43), koja je predstavljena javnosti u decembru iste godine. Tada je takodje obelodanjeno da je ova ekipa rezervna posada u misiji MKS-40/41.

Kristoforeti-2

Samanta nije udata. Bavi se vožnjom bicikla po planinama, interesuje je speleologija, ronjenje, nutricionizam, upražnjava jogu, obožava da čita i da putuje. Takodje, uči uveliko i kineski jezik, a uživa da komunicira sa zaljubljenicima u kosmos preko tvitera #$9AstroSamantha.

    

Kristoforeti-3 Kristoforeti-4

 

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: