Biografije

Karolina Lukrecija Heršel

Od male sestre velikog brata do najslavnije astronomke svog vremena

Karolina80Sve do prethodnog stoleća istorijom astronomije su dominirala velika otkrića načinjena od strane sjajnih  naučnika, kao što su bili Tiho Brahe, Galileo, Kepler, Vilijam Heršel i drugi. Broj žena-naučnica koje su priznate kao inovatorke je bio veoma mali. Više faktora je doprinelo tome, od društvenog pritiska do nedostatka

mogućnosti  u institucijama i nedostatka sistematskog naučnog obrazovanja. Pa ipak, istorija beleži povremeno pojavu briljantnih naučnica-astronomki; jedna od njih je Karolina Heršel. 

 

Opširnije: Karolina Lukrecija Heršel

Write comment (1 Comment)

Naš astronom koji je radio na tri opservatorije

1

Pre pedeset godina, avgusta 73-će, desilo se nešto veoma važno: Zoran Ivanović je otišao na Hvar! Nije se naravno radilo o kupanju i sunčanju, nego o astronomiji! Da bi razumeli zašto je to bio važan događaj, treba u mislima da zaplovimo u ta davna vremena …

 

Opširnije: Naš astronom koji je radio na tri opservatorije

Write comment (1 Comment)

Kako je fizičar i sveštenik Žorž Lemetr povukao crtu između svoje kosmologije i svoje vere

 GLemaitreCrop

Sretnu se ateista, vernik, i vanzemaljac i krenu na put kolima. Kad auto pođe, svo troje se zavale unazad. Auto skrene na levo, oni se zanesu na desno. Kola na desno, oni na levo. Kad auto naglo stane svi malo polete unapred. To je fizika, univerzalni zakon inercije, isti za sve, hteli ili ne hteli. Šta je pri tome svako od njih u sebi mislio, to su njihova posla. Važno je samo da zbog toga što misle ne gnjave jedno drugo i da se na sedištu ne podbadaju laktovima (pipcima?).

 

Opširnije: Kako je fizičar i sveštenik Žorž Lemetr povukao crtu između svoje kosmologije i svoje vere

Write comment (1 Comment)

Albert Ajnštajn: stav o Bogu

Ajnstanj se bekelji

Stav Ajnštajna o Bogu je intrigantna tema. Radi se ne samo o jednom od najvećih naučnika u istoriji sveta, nego i o izuzetno mudroj i duboko moralnoj osobi pa je zato svaki njegov stav i svaka misao predmet velikog interesovanja. Naravno de je kao takav Ajnštajn pogodan za razna preuveličavanja, tumačenja i interpretacije. Neki iz neznanja i ne razumevanja, poneki čak i iz zle namere pripisuju Ajnštajnu i ono što on nije rekao i tumače Ajnštajna kako im u datom trenutku odgovara. Pronađe se negde u nekim novinama ili nekoj knjizi iz konteksta istrgnut citat – i onda izvode zaključci. Toga uvek i svuda ima, ali kad se radi o Ajnštajnu onda to ima posebnu težinu.

 

Opširnije: Albert Ajnštajn: stav o Bogu

Write comment (6 Comments)

10 zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali o Ser Isaku Njutnu

Njutn300Za Njutna su svi čuli, smatra se jednim od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva. Njegovo kapitalno delo objavljeno u tri toma je Philosophiæ Naturalis Principia Mathematicaili kraće samo „Principia“. U ovom delu Njutn je izneo svoje zakone kretanja čime je udario temelje klasičnoj mehanici, kao i Njutnov zakon opšte gravitacije i izvođenje Keplerovih zakona planetarnog kretanja (koje je Kepler otkrio empirijski). Principia se s pravom smatra jednim od najvažnijih dela u istoriji nauke.

 

Opširnije: 10 zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali o Ser Isaku Njutnu

Write comment (1 Comment)

Komentari

 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 23 sati ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Samo fali napomena da je to... 2 dana ranije

Foto...