U Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu u toku je izložba posvećena 60. godišnjici početka kosmičke ere koja će biti otvorena do 2. novembra.

izlozba
Otvorena izložba "Sputnjik 60" u Muzeju vazduhoplovstva; Kaleri: Uskoro i đaci učestvuju u kosmičkim eksperimentima - Tango Six tangosix.rs Izložba „Sputnjik 60“ posvećena šezdesetogodišnjici lansiranja prvog veštačkog satelita u svemir otvorena je juče u Muzeju vazduhoplovstva Beograd. Otvaranju postae prisustvovali su...

 

Izložbu je 18. oktobra otvorio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, dok je kosmonaut Aleksandar Kaleri, veteran pet kosmičkih letova, govorio o značaju lansiranja "Sputnjika". Proslavljeni ruski kosmonaut, koji je gotovo 770 dana proveo na orbitalnom kompleksu "Mir" i Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS), je ukazao na značaj međunarodne saradnje za letove u kosmos, uključujući i prema drugim planetama.

U Muzeju vazduhoplovstva je takođe prikazan film o Juriju Gagarinu.

Pored toga, kosmonaut Kaleri je u beogradskoj školi koja nosi ime prve žene u kosmosu Valentine Terješkove deci govorio o kosmičkim programima Rusije i odgovarao na njihova pitanja.

Zanimljivo, prisutnima su se direktno iz kosmosa, sa MKS, obratili i ruski kosmonauti Sergej Rjazanski i Aleksandar Misurkin.

Izložbu organizuje ruska kosmička agencija "Roskosmos".

769 dana proveo je u Kosmosu naš gost - Aleksandar Jurjevič Kaleri, letač kosmonaut, veteran produženih boravaka u svemiru i heroj Ruske Federacije...

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: