Događaji

Druga Balkanska fizička olimpijada – zapažen uspeh učenika iz Srbije

2.olimpijada
Organizatori su objavili zvanične rezultate, a proglašenje pobednika počinje danas, 31. oktobra 2020. godine u 10 časova. Učenici is Srbije su ponovo ostvarili zapažen uspeh osvojivši jednu zlatnu i jednu srebrnu medalje, kao i jednu pohvalu.

Staršip izveštaj: 05.08.2020

Starship 2

Konačno, danas je ostvaren prvi let prototipa Staršipa. Let je bio od 150 metara i obavljen sa jednim motorm, što je bilo dovoljno za prvi probni let. Motor Raptor je bio postavljen van vertikalne ose broda. Puna verzija će imati 31 motor. Iako je je imao ekcentričan pogon, let je bio vrlo kontrolisan i SN5 je uspešno sleteo na predviđeno mesto. Raptor motor je novi jači motor od Merlin motra koji se koriste u Falcon 9 raketi koja je pre dva meseca odvela američke astronute na Međunarodnu kosmičku stanicu i koja redovno šalje Starlink satelite u orbitu. 

Koliko će ubuduće da košta Nasu lansiranje astronauta na orbitnu stanicu?

Cena letova 6

Revizije ofisa Nasinog generalnog inspektora vrlo su zanimljivi dokumenti jer često objavljuju određene podatke koji bi inače ostali nepoznati. Poslednja od tih revizija bavila se tako osetljivim pitanjima kao što je cena koju će NASA plaćati za svaku misiju novih brodova 'Crew Dragon' i CST-100 'Starliner'. Koliko? Pa, svako sedište na 'Boeingovom''Starlineru' će koštati $90 miliona, dok će jedno na 'SpaceX-ovom' 'Crew Dragonu'koštati $55 miliona. To je prvi put da sam naleteo na ove cifre i oni su u Americi izazvale mali skandal, posebno što se tiče 'Boeingove' cene. Zašto? Pa, zato što je viša od onoga što je NASA plaćala 'Roskosmosu' za mesta u 'Sojuzima'.