Vladimir-NestorovVladimir Nestorov, generalni direktor Centra “Hruničev” koji gradi rakete-nosače “Proton” i potisne raketne blokove “Briz-M” za prevoz satelita sa niskih na geostacionarne orbite, prva je žrtva kadrovske čistke ruske kosmičke industrije koju je pokrenuo premijer Dmitrij Medevedev posle serije ruskih neuspeha. Medvedev je na sastanku sa čelnim ljudima ruske kosmičke industrije oštro kritikovao “Roskosmos” i njenom rukovodiocu Vladimiru Popovkinu dao rok od mesec dana da pripremi mere za poboljšanje katastrofalne situacije u kojoj se nalazi ruska kosmonautika.

GKNPC “Hruničev” je dospeo u žiži javnosti posle poslednjeg velikog neuspeha koji se desioo 6. avgusta za vreme lansrianja RN “Proton-M”. Tada su dva telekomunikaciona satelita, ruski “Ekspres-MD2” i indonežanski “Telkom-3” zbog kvara na potisnom bloku “Briz-M”, umesto na geostacionarnu ostavljeni na orbitu visine 6000km. Blok “Briz-M” koga “Hruničev” gradi skupa sa KBHM “Isajev” je za vreme trećeg paljenja prestao da radi posle samo 7 sekundi, umesto planiranih 18 minuta. Prema preliminarnim izveštajima, do prekida u radu motora je došlo zbog pada pritiska u turbogeneratoru, što se povezuje sa niskom tehničkom disciplinom u procesu testiranja i kontrole sistema bloka “Briz-M”.

Ovo lansiranje je inače već jedanput bilo odloženo zbog “tehničkih” problema tokom finalnih provera na Bajkonuru. Od 2005. raketni blok “Briz-M”, koji stupa u dejstvo posle izbacivanja u orbitu pomoću prva tri stepena RN “Proton-M”, je čak šest puta zatajio i doveo do gubitka nekoliko telekomunikacionih i naučnih satelita. Jedan neimovani izvor iz “Hruničeva” je takodje izjavio da se o problemima sa kvalitetom procesa kontrole sistema bloka “Briz-M” u Centru zna već duže od šest godina. Isti kvar je sprečio postavljanje satelita “Arabsat-4A” na planiranu orbitu februara 2006. dok je dve godine dana tokom lansiranja satelita AMS-14 raketni motor prestao da radi tokom drugog impulsa.

Nestorov je postao direktor “Hruničeva” novembra 2005. posle smene njegovog prethodnika Aleksandra Medvedeva zbog neuspešnog lansiranja evropskog satelita “Kriosat” raketom “Rokot” sa Plesecka oktobra 2005. Pod Nestorovim, spirala neuspeha “Hruničeva” nije zaustavljena, dok je u poslednjih nekoliko meseci u stvari intenzivirana.

U poslednje tri godine (2010-2012.) Rusija je imala seriju od sedam velikih neuspeha. Da nabrojimo najvažnije - gubitak tri satelita “Glonas-M”, telekomunikacionog satelita “Ekspres-AM4”, teretnog broda “Progres M-12M” i stanice “Fobos-Grunt”. Ukupni gubici ovih neuspeha se procenjuju na oko 27 milijardi rubalja (nešto manje od milijardu dolara), Poslednji neuspeh, pored novčanog (od 6 do 8 milijardi rubalja) ima i veliki uticaj na buduće planove nacionalnih i komercijalnih lansiranja. Odmah je doneta odluka da se promene ovogodišnji rokovi lansiranja osam kosmičkih aparata pomoću raketnog bloka “Briz-M”. Ovaj raketni blok je otkazao i pre godinu dana, kada je izgubljen satelit “Ekspres-AM4”.

Ostavka Nestorova je bila očekivana i najavljena odmah posle fijaska raketnog bloka “Briz-M”. Što se tiče moguće odgovornosti direktora “Roskosmosa” Popovkina, predsednik Komiteta za nauku i tehnologiju u Dumi Valerij Čerešnjev je predložio da mu se da još pola godine da dovede u red ruske kosmižke poslove. Mnogi se medjutim slažu da smene prvih ljudi kosmičkih firmi neće mnogo pomoći, jer su problemi sa kojima je već godinama suočena ruska kosmička industrija mnogo dublji i složeniji.

 


E sad je dosta drugovi!

Ruski premijer Dmitry Medvedev na sjednici vlade održanoj u ponedjeljak rekao je; “Dosta! Pogreške koje dovode do neuspješnih lansiranja, gubitka novca i ugleda Ruskog svemirskog programa više se neće tolerirati! Ne znam što je dovelo do najnovijeg neuspješnog lansiranja i gubitka dvaju skupih satelita a nije me ni briga. Sljedeći tjedan javno ću objaviti imena odgovornih osoba (osobe) koje su krive za ovo i poduzeti sankcije. Ovakve se stvari u Rusiji više neće događati!”

Neispravan ventil krivac za gubitak satelita

Prema pisanju Ruskog dnevnika “Kommersant”, čini se kako je krivac za gubitak dvaju satelita prilikom prošlotjednog lansiranja Ruskog Express MD2 i Indonezijskog Telkom-3 telekomunikacijskog satelita neispravan ventil na rezervoaru raketnog goriva.

Ruski debakl od 600 milijuna USD

Zakazala tehnika, ljudski faktor ili možda prijevara osiguravatelja?

Kriza Ruskog svemirskog programa


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: