Earth  Moon from Cassini

Ova jedva primetna bledo plava tačkica ispod moćnih Saturnovih prstenova naš je svet. Na njoj, toj tačkici, u savršenoj harmoniji žive trilioni živih bića. Biljke hrane životinje, a životinje na kraju svog životnog ciklusa postaju hrana biljkama - i život buja. Na toj tačkici smo i mi, ljudi. Ima nas preko sedam milijardi i taj broj brzo se uvećava. Uskoro će nas biti deset milijardi. Čovek je možda najopasnije stvorenje, ali i najplemenitije u čitavom svemiru.

Kada je letelica Kasini snimala našu planeticu neki od nas su bili na Letenki i mahali sa poljane prema Saturnu. Bilo je to 19. jula ove godine. Uz malo mašte možete nas videti na gornjoj fotografiji.

Pored te tačkice nalazi se i naš Mesec. Mesec ja najdragoceniji satelit koji postoji u Sunčevom sistemu jer bez njega života možda ne bi bilo. Ili bi ga i bilo, ali on ne bi ni malo ličio na ovaj naš i bio bi mnogo, mnogo skromniji. Pogledajte Mesec sa Saturna na ovom uvećanom delu gornje fotografije. On je tačkica desno.

One Special Day in the Life of Planet Earth -- Close-Up

Fotografija je načinjena 19. jula ove godine širokougaonom kamerom smeštenoj na letelici Kasini. U trenutku snimanja Kasini je od Saturna bio udaljen 1,212 miliona kilometara, a od nas čak 1,445858 milijardi kilometara. Na ovoj fotografiji jedan piksel prikazuje 69 kilometara Saturnove površine i čak 86.620 kilometara Zemljine.

Kasini je lansiran 1997. godine, u orbitu oko Saturna je ušao 2004. Misija će trajati do 2017. godine kada će letelica, po komandi sa Zemlje, krenuti u ka planeti i nepovratno uroniti u njegovu gasovitu površinu.

Ovo nije prvi put da je Kasini snimio Zemlju. Pre sedam godina, 2006, Kasini je snimio ovu fotografiju:

Saturn2006510

Ona je ubrzo, po odluci mnogih časopisa, postala najlepša fotografija te godine. Ne vidite Zemlju na njoj? Evo je:

Saturn_Zemlja