Fotografija

Suhoj za Dragovića

sh

Dorijano Mohorovic (AUV, na donjoj fotografiji) iz Moskve sa MAKSa specijalno za najproduktivnijeg autora knjiga iz astronautike&co na Balkanu...Slika Šah-mata iz prve ruke.

 

Bernardova zvezda

2

Vrućine su oduvek bile karakteristične za naše kontinentalne predele. U poslednjih stotinak godina je jasno da su se prosečne temperature malo podigle i da se vremenski obrazac promenio, ali je činjenica da kontinentalna klima po definiciji podrazumeva duga, suva i vrela leta. Kad se desi talas vrućine obično se krene sa pričama "to je vazduh iz Afrike", mada vrlo često nije. Vazduh iz Afrike može da se desi ali onda imamo i pojavu da visinski vetrovi dovuku i pesak iz Sahare što je vrlo očigledno sa prvim kapima (prljave) kiše.

 

Sunčev halo iznad Pule

halo375

U svom egzistencijalnom hodanju svijetom zaboravljamo ustremiti pogled ka nebu. Tamno zvjezdano nebo gledamo samo na fotografijama, dnevno plavo nebo sa pufastim bijelim oblacima gotovo i ne primjećujemo..

10 godina nakon 50 godina

Gagarin i Astronomija

Pre 10 godina časopis Astronomija je obeležio 50-tu godišnjicu leta prvog čoveka u svemr. 10 godina nakon te godišnjice u Puli je postavljena bista Jurija Gagarina, a tu se našao i naš časopis da se slika sa Gagarinom.