Svemirsko vrijeme nije bezopasno za putnike u avionima

  let avionom i svemirsko vrijeme SKYCALCulus
  SW proboj HEP
  SW rate dose 19062018

Kakvo sad crno svemirsko vrijeme, zar nam nije dovoljno ovozemaljsko vrijeme koje u sred sezone nikako da se ustali? E pa nije. Iako ćemo na prvu loptu pomisliti kako se svemirskim vremenom bave tamo neki znanstvenici (što je istina) te kako to nema nikakve veze sa nama (što nije istina) svemirsko je vrijeme nešto sa čime moramo računati ne samo kada tijelo izlažemo UVA i UVB zračenju već i kada letimo avionom. 

Ovisno o uvjetima u svemiru tijekom leta u avionu na 10.000 m iznad razine mora, doza zračenja koju ćemo primiti može biti i pedesetak puta veća od one koju bi primili da nismo letjeli. Visoko energetske čestice prodiru u atmosferu i raspršuju se poput deo-spreja prema površini Zemlje. Sastav naše atmosfere i Zemljino magnetsko polje čuvaju nas od takvih čestica, no nerijetko, kada zaštita popusti, one dospijevaju veoma nisko, na svega par tisuća metara iznad razine mora. U tim slučajevima putnici u avionima apsorbiraju i po nekoliko desetaka puta veću dozu zračenja od one koju bi dobili da nisu letjeli. 

Apsorbirana doza ovisi o duljini leta ali i o tome kroz koliko takvih „proboja“ avion preleti. Načelno možemo reći kako se tu radi o neutronima, X-zrakama i gama zrakama, otprilike po 1/3 od svake vrste. Koliko je to gledano na jedan let avionom u trajanju od nekoliko sati a da u „pomoć“ ne pozovemo mSv, keV, uGy i ostale mjerne jedinice koje nam neće previše pomoći u razumijevanju tematike. Otprilike možemo reći kako se tu radi o zračenju ekvivalentnom jednom panoranskom RTG snimkom zubiju. Reći ćete pa nije to ni puno. Nije, no ukoliko se ponavlja i ponavlja postaje ne baš zanemariv faktor u ljudskom zdravlju. To je slično onome kada se dečko i cura posvađaju oko značajne (ili beznačajne, ovisno o gledištu) stvari pa se prvi puta prijeđe olako preko toga, no kad se nakupi stvari postaju zamršenije.

Stoga nemojte se (previše) svađati, letite avionom i uživajte u letu te pripazite na svemirsko vrijeme. Ono je dio nas i moramo naučiti živjeti s njme.