Postoji mnogo zvezda u galaksiji koje po fizičkim osobinama liče na Sunce. Ipak, najviše je znatno manjih i hladnijih zvezda, onih koje imaju masu polovine Sunca. Ne zna se tačno koliko planeta kruži oko tih zvezda ali taj broj iznosi sigurno više milijardi. To je, naravno, samo procena. Uostalom većinu tih zvezda niko nikad nije ni video jer se one nalaze suviše daleko, čak na drugom kraju galaksije, a neke i iza debelih naslaga oblaka prašine. Ipak, ono što se zna jeste da ih je preovlađujući broj među zvezdama. 

vzpl

Neke od planeta obilaze takve zvezde na bliskom odstojanju, kao što je slučaj na primer sa našim Merkurom koji je blizu Sunca. Te planete mogu biti plimski zaključane te večno jednom svojom stranom okrenuta ka zvezdi što dovodi do pregrevanja te strane i prekomernog hlađenja druge. Ali to nije sve. Čak i da te planete rotiraju one su izložene ekstremnim silama plime i oseke. Ukoliko je orbita planete oko zvezde izdužena (ima velik ekscentricitet) onda se planeta na toj putanji izlaže promenljivom uticaju gravitacije zvezde, ona se rasteže i deformiše čime se stvara trenje koje zagreva planetu. Na pojedinim tačkama orbite temperatura može dostići nivo koji sterilizuje čitavu planetu.

Istraživači sa Univerziteta na Floridi su otkrili da čak dve trećine planeta koje kruže oko malih zvezda mogu biti spržene u pomenutom procesu. Ipak, ostaje jedna trećina ostalih planeta koje nemaju ovako vrelu sudbinu, a njih je na stotine miliona u našoj galaksiji! Od tolikog broja planeta ima na milione koje zadovoljavaju i druge uslove koji podržavaju život.

Ako je to sve tačno onda su te zvezde dobri mete za traženje malih planeta na kojima je moguće postojanje života. 

Da bi izmerili orbite planeta naučnici su se posebno fokusirali na to koliko vremena planetama treba da pređu preko diska zvezde. Takođe, koristili su i podatke svemirske opservatorije Gaia koja je izmerila rastojanje gotovo milijardu zvezda u galaksiji.

Ali ono što je najvažnije otkriveno je da postoji više planeta koje imaju gotovo kružne orbite. Planete na takvim orbitama moguće je da imaju stabilnu temperaturu i to onu koja, uz ostale uslove, omogućavaju da voda na njihovoj površini bude tečna. 

VOAPHYS.ORG,  earth.com