Život

Postoje li vanzemaljci?

15sviterspapagajUzmimo, na primer, da jesmo sami u kosmosu i da toga postanemo svesni jednog trenutka. Na neki način bilo bi to zaista zastrašujuće saznanje jer bi u nama izazvalo osećaj beskrajne usamljenosti, možda i straha, a sam univerzum, sa našeg, ljudskog stanovišta, izgubio bi smisao. Jer, čemu sve to, taj silan prostor, ako nikog nema da živi u njemu. Kosmos je besmisleno velik da bi postojao samo za nas.

 

Nastanjiva zona

nzona300Nastanjiva zona se najčešće, bar u popularnoj literaturi, definiše kao područje oko zvezde u kojem vlada takva temperatura da na površini planete voda može biti u tečnom stanju. Ta definicija konkuriše za najgoru definiciju u astronomiji jer je nepotpuna, neprecizna, pa i pogrešna jednim delom. Ali i takva ona je korisna i vrši svoju osnovnu funkciju. Sem toga, materija o nastanjivim zonama je toliko opširna i složena da je teško i dati potpunu i preciznu njenu definiciju.

JWST: traganje za životom

svemirac

Astronomi i drugi naučnici, a i najšira javnost s nestrpljenjem čekaju šta će nam o svemiru, njegovoj evoluciji, nastanku, nastanku galaksija, zvezda i svih svetova – reći podaci Svemirskog teleskopa Džejms Veb (James Webb space telescope – JWST). Vansolarne planete su mnogima najinteresantnije – u kontekstu njihovog nastanka i razvoja, ali još više zbog večnog pitanja – imali na njima života

   

Kometa Bernardineli-Bernštajn C/2014 UN271

kometa

C/2014 UN271 su otkrili astronomi Pedro Bernardineli i Geri Bernštajn na arhivskim slikama prikupljenim od strane Dark Energy Survey na Cerro Tololo Inter-American Observatory u Čileu. Uočena je novembra 2010. godine, kada se nalazila 4,8 milijarde km od Sunca, što je skoro prosečna udaljenost Neptuna.

 

Rasel-Ajnštajnov manifest

ra manifest1

Manifest Bertranda Rasela i Alberta Ajnštajna kojim pozivaju na mirno reševanje svih međunarodnih sukoba objavljen je u Londonu 9. jula 1955. godine. Albert Ajnštajn je umro pre nego što je Manifest objavljen, 18. aprila 1955. godine. Ovo su odlomci iz Manifesta birani na osnovu aktuelne opasnosti od nuklearnog rata.

 

Gde su ostaci asteroida koji je zbrisao dinosaure?

4Da, mnogi su skeptični u vezi ovog pitanja, pogotovu što se radi o jednom od najvećih kratera na Zemlji, rupi dubokoj 10-ak kilometara i prečnika makar 180 km. Gde je ona? Zar je moguće da asteroid veličine Himalaja nije napravio ožiljak koji bi se video i sa Meseca? U istoriji naše planete, to je bio jedan od pet događaja (ali ne najveći!) koji je evoluciju živih bića vraćao skoro na fabrička podešavanja.

 

SVI SMAKOVI

smakSveta

Tekst o smaku sveta iz knjige Voje Antonića Da li postoje stvari koje ne postoje a koji je autor ljubazno dopustio da objavimo na našim stranicama. Člank je objavljen u časopisu Astronomija broj 20.

 

Potkategorije