Astronautika: misije

Indijska misija na Mesec nije završena uspešno. 

ch4
Kontrolni centar

Sredinom godine, 22. jula, Indija je lansirala letelicu Chandrayaan-2 koja je po dugoj trajektoriji, prethodno obišavši više puta Zemlju, ušla u izduženu eliptičnu orbitu oko Meseca da bi konačno, juče, 6. septembra, krenula ka površini našeg prirodnog satelita. Chandrayaan-2 je robotski lender i rover i trebalo je da uvede Indiju u ekskluzivan klub zemalja koje su uspešno spustile svoje lendere na Mesec. To su, Sovjetski savez, Sjedinjene Američke Države i Kina. 

Prethodno je i Izrael pokušao da meko spusti svoju letelicu, ali je završnica tog pokušaja bila neuspešna kako smo već pisali.

Nešto slično, bar po prvim izveštajima dogodilo se i sa indijskom letelicom. Sve, ceo let, ulazak u orbitu oko Meseca, početak spuštanja, sve je teklo u redu, ali su nekih dva kilometra od površine Meseca najednom izgubljeni telemetrijski podaci. Letelica se najverovatnije slupala o površinu Meseca. 

ch2
Indijski premijer Narendra Modi dolazi u kontrolni centar da prati sletanje letelice

Bez obzira na ovaj neuspeh Indija je načinila veliki podvig i sigurno je da će nastaviti svoj program osvajanja svemira. 

 

Lansirana lunarna sonda 'Chandrayaan 2'

Mali izraelski lender nije uspeo da se meko i bezbedno spusti na Mesec.