Astronautika: misije

Misije

Tajanstveni kineski suborbitni brod (II deo)

1

Kina je 16. jula 2021. sa kosmodroma Jiuquan lansirala misterioznu letilicu koja je izvela 'suborbitalni let' i automatski sletela nedugo zatim na aerodrom u prefekturi Alšaa Ajmar smešten na jugoistoku, u autonomnoj pokrajini Unutrašnja Mongolija. Zna se da je vozilo uzletelo vertikalno – nije jasno da li iz samog svemirskog centra Jiuquan ili iz nekog obližnjeg objekta – i sletelo horizontalno, što implicira da je reč o šatlu

 

Razlike i sličnosti između kineskog modula 'Tianhe' i ruskih kosmičkih modula

1

Prvi modul kineske kosmičke stanice 'Tianhe' (天和) označio je novu fazu u kineskom kosmičkom programu. Njegov spoljnji izgled podseća na sovjetske DOS module, posebno centralni modul stanice 'Мир' ili modul 'Звезда' međunarodne orbitne stanice (ISS). Ali, u kojoj su meri slični? Da li je modul 'Tianhe' 'kopija' sovjetskih i ruskih modula? Odmah da kažem da nije, ali pogledajmo glavne razlike:

 

Kineski rover napreduje na jug

1Kineski rover 'Zhurong' (祝融 号) nastavlja put ka jugu Utopie Planitie. Na Marsu je već 54 dana i uspeo je da prevali 300 metara. Setimo se da je primarni cilj misije bio preživeti 90 dana, pa je 'Zhurong' već premašio polovinu svog očekivanog života. Pređena udaljenost uopšte nije loša za prvi kineski rover na Marsu (za poređenje, 'Perseverance', koji je sleteo 18. februara, dosad je prešao 1,44 km). Ovom brzinom, 'Zhurong' će uskoro premašiti udaljenost koju je prevalio rover 'Yutu 2', koji je otkako je sleteo u januaru 2019. prešao nekih 739 metara na udaljenoj strani Meseca (iako je istina da 'Yutu 2' ne može da ode predaleko od sonde 'Chang'e 4').

 

Šta danas sad rade Nasini nuklearni roveri?

1

NASA se nalazi u vrlo slatkoj poziciji u svom programu istraživanja Marsa. Trenutno agencija održava tri operativne sonde na površini Crvene planete, a dve od njih su dva velika nuklearna rovera od gotovo jedne tone, 'Curiosity' i 'Perseverance'. Ovaj drugi je sleteo 18. februara u krater Jezero i od tada je već testirao sve svoje instrumente i oslobodio helikopter 'Ingenuity' koji je do danas leteo osam puta. U ovih više od 134 sola na Marsu, 'Perseverance' je poslao više od 75 000 slika (!) i prvi zvuk sa Marsove površine. 1. juna je započela naučna faza misije i sada je rover krenuo prema jugu, ostavljajući iza sebe zonu sletanja poznatu kao Octavia E. Butler.

 

Šta je CAPSTONE?

3I u Americi postoje spineri, pa se kaže da 'stižu najave' da će 2021. biti lansiran NASA-in 'Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment', ili CAPSTONE, CubeSat u do sada nikad korišćenu cislunarnu orbitu u blizini Meseca, planiiranu za kosmičku stanicu 'Gateway'.

 

Kakve su šanse da se Kinezi spuste na Mars do 2033?

1

Poslednjih dana pojavili su se mnogi naslovi koji se odnose na navodnu misiju s posadom na Mars koju Kina planira da izvede 2033. Međutim, pre nego što uđem u detalje, bojim se da ćemo morati da se polijemo hladnom vodom po glavi, jer mora jasno da se stavi do znanja da u ovom trenutku azijski džin nema nikakav službeni plan za slanje čoveka na Crvenu planetu. Pa odakle onda vesti? Srećom, odgovor na ovo pitanje je jednostavan: potiču od predavanja koje je Wang Xiaojun (王小军) održao na forumu GLEX 2021 (Global Space Exploration Conference 2021), koji je održan u St. Peterburgu između 14. i 18. juna. Wang Xiaojun nije 'tamo neki': on je predsjednik CALT-a (China Academy of Launch Vehicle Technology), pa je razumljivo da je njegovo predavanje privuklo svetsku pažnju, posebno kada je reč o razgovoru na temu kako izvesti putovanje na Mars sa posadom.

 

Kako je otvoren kineski padobran na Marsu

1Kineska misija 'Tianwen 1' nam je ostavila neverovatne slike i tehnološke podvige koje smo do sada povezivali isključivo s Nasinim misijama (više od toga, jer je misija uspela da uspešno spusti prvi neamerički rover u istoriji na Mars). Uprkos strogoj kontroli informacija o misiji, svake jedne ili dve nedelje možemo da uživamo u novim slikama ili podacima. Poslednje? Spektakularne slike otvaranja nadzvučnog padobrana dok se sletna kapsula s roverom 'Zhurong' spušta kroz atmosferu Marsa.