Astronautika: misije

raketa

Neuspelo lansiranje teretnog svemirskog broda bez ljudske posade „Progress“, koji je umesto da snabde ISS pao na Zemlju, samo je jedno u nizu u ruskom svemirskom programu.

Incident je za Ruse posebno neprijatan, jer pada u godini proslave 50 godina od prvog leta u kosmos Jurija Gagarina i dešava se u zemlji koja je sada jedina sposobna da odnese ljude do Međunarodne svemirske stanice.

Iako se format raketa vrlo malo promenio od vremena Gagarina i glavnog sovjetskog konstruktora Sergeja Koroljeva, Moskva je oduvek bila ponosna na pouzdanost svojih sistema.

Prikazaću hronologiju incidenata samo u poslednjih 20 meseci.

-         5. decembar 2010: Tri satelita neophodna za kompletiranje ruskog navigacionog sistema GLONASS – pandana američkom sistemu GPS – pala su u Tihi okean u blizini Havaja nedugo nakon lansiranja rakete „Proton-M/DM-3“. Šteta je procenjena na oko \(138 miliona. Istraga je pokazala grešku u programiranju, što je dovelo do pogrešne količine goriva u raketi. Zamenik premijera, Sergej Ivanov, kasnije je rekao da greška bila „detinjasta sa ozbiljnim konsekvencama“.

-         1. februar 2011: vojni satelit „Geo-IK-2 No.11 („Kosmos 2470“), koji je trebalo da napravi trodimenzionalnu mapu Zemlje i precizno odredi ciljeve na Zemlji, dospeo je na pogrešnu orbitu nakon lansiranja rakete „Rokot”. U početku su Rusi krivili „drugu silu“ za elektromagnetno ometanje, ali su kasnije priznali da je krivac bila sama raketa. Prema njihovoj štampi, raketa je izgubila Sunce kao orijentir, što je dovelo do gubitka orijentacije solarnih panela, nedostatka struje i pada rakete.

-         30. mart 2011: Rusija je otkazala misiju „Sojuz TMA-21” sa ljudskom posadom (2 Rusa i 1 Amerikanac) zbog nenadanog otkaza komunikacionih sistema na brodu. Misija je nastavljena bez problema 5. aprila, ali je rusko rukovodstvo, koje je planiralo da kapsula nosi Gagarinovo ime i sliku na njoj, bilo jako ljuto.

[„Može da znači ali ne mora da bude“, ali 29. aprila premijer V. Putin je najurio Anatolija Perminova, dotadanjeg direktora Ruske svemirse agencije, a doveo zamenika Ministra odbrane, Vladimira Popovkina.]

-         18. avgusta 2011: satelit „Ekspress-AM4“, lansiran raketom „Proton-M/Briz-M“, zadužen za potrebe digitalne televizije, telefonskog i internetskog servisa, izgubljen je nakon ulaska u pogrešnu orbitu. Ponovo je okrivljena raketa-nosač.

Troškovi gubitka ovog telekomunikacionog satelita – pričaju da je to bio najjači telekomunikacioni satelit ikada sagrađen u Evropi – procenjeni su na 7,5 milijardi rubalja (\)260 miliona). Rakete „Proton-M“ su prizemljene nakon ovog neuspeha.

-         24. avgusta 2011: Teretna letilica „Progress M-12M“, koja je nosila tri tone tereta na Međunarodnu stanicu, pala je u Sibir nedugo nakon lansiranja. Šteta je opet višemilionska.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: