Prema funkcionalnosti postoje dve vrste malih, privatnih opservatorija. Jedne su one koje ne rade, a druge koje rade. Razumljivo, nas interesuju ove druge i zato nas je obradovala vest da je Zlatko Orbanić iz Pule započeo izgradnju svoje opservatorije.

oss.jpg

Naime, Zlatko je i bez opservatorije do sada snimio velik broj odličnih, izvanrednih astronomskih fotografija, pa smo utoliko uvereniji da će sa novom opservatorijom njegov elan da se udvostruči, a njegove astrofotografije postanu još kvalitetnije. Najmanje.

- Mislim - kaže Zlatko - da će opservatorija biti kompletirana do kraja ljeta. Nema još puno posla oko toga: zatvoriti bočne djelove, montirati motor za pomicanje krova i neke sitnice unutarnje (bojanje, stolovi, PC.... spajanje kablova).

Sve bi, kako saznajemo, bilo i pre gotovo, ali je Zlatko odlučio da uz opservatoriju sazida i novu kuću, a to se malo odužilo (po drugoj verziji, prvo je odlučio da zida kuću).

A kraj leta (i početak jeseni), kada opservatorija treba da bude funkcionalna, je odlično vreme za rad astronoma fotografa: malo je hladnije, noći su malo duže, vreme malo stabilnije.

Za sad toliko, dobru vest o otvaranju čekamo krajem avgusta ili početkom septembra. Dotle, evo šta će se nalaziti u opservatoriji:

Montaža je GEMINI G53F
CCD Atik 414 EX Mono
Moravian G2-4000 Color
Optika Ritchey-Chrétien10' s fokuserom Moonlite2,5" DC s ručnim kontrolerom/komandom i kontrolom fokusiranja preko PC-a

Gemini 001

nFocus

rc 10

Fotografije Zlatka Orbanića

Tranzit Merkura - Zlatko Orbanić
Pomračenje Sunca 2015 iz Pule

Tri Barnardove tamne magline
"Moon Nebula"
Bijeli patuljak? Moguće, moguće
Mesec i Aldebaran 
Konjunkcija planeta 
Tranzit Venere - Istra 
Konjunkcija Meseca i Venere  
Zapadna maglina Veil 
NGC 457 - Sova