Opservatorije

Godinu dana rada teleskopa Džejms Veb

TitanCrop

Prošla je prva godina rada jednog do najskupljih i najkompleksnijih projekata u istoriji istraživanja svemira. Teleskop Džejms Veb je zvanično počeo sa radom u julu prošle godine i može se reći da je za sada ispunio velika očekivanja koja su bila postavljena pred mašinu za čiju realizaciju je bilo potrebno preko 30 godina.

 

Opširnije: Godinu dana rada teleskopa Džejms Veb

Write comment (2 Comments)

Poseta ESO La Silla opservatoriji u Čileu

ls 5

Da li ste u skorije vreme obišli Opservatoriju ESO na La Silla u Čileu? Ja bio pre neki dan, ne stvarno ali virtualno preko Messengera. Zvoni mi telefon oko pola devet uveče, ko li je to, a ono Zdenek Bardon ESO Photo Ambassador iz Češke. Prihvatim poziv i on me pita da li hoću da malo pogledam panoramu oko ove pustinje Atacama i teleskop koji upravo puštaju u rad. Pa ko ne bi. Najpre mi pokazuje unutrašnjost opservatorije ESO 1.52 sa 1,52 metarskim teleskopom koji su prepravili i automatizovali i pustili ponovo u rad. Sproveo me je zatim kroz kontrolnu sobu na terasu gde mi je pokazao panorama sa mnoštvom teleskopa. Usput sam malo slikao telefonom da bih i Vama pokazao nekoliko slika.

 

Opširnije: Poseta ESO La Silla opservatoriji u Čileu

Write comment (0 Comments)

Kineske kosmičke opservatorije u potrazi za Zemljom 2.0

4

Nisam ti ja neki astronom ili planetolog. Više sam inženjer. Ali to ne znači da povremeno ne zavirim i u tuđe dvorište – šta ćeš, sitna ljudska duša. Mada samo u najširim potezima, ipak pratim šta ima novo i među zvezdama. Pet para ne dajem na priče o kolonizaciji Meseca, teraformiranju Marsa, bazama na Tritonu i slično, a kad pročitam 'planove' za putovanja do drugih planetnih sistema, to jednostavno preskačem. Ali, od kako su se 'pojavili' Kinezi, krajičkom oka pratim šta rade kosooki... opasni tipovi. Igram na kartu da će za desetak godina AM imati punu prvu stranu ispunjenu kineskim kosmičkim

 

Opširnije: Kineske kosmičke opservatorije u potrazi za Zemljom 2.0

Write comment (0 Comments)

Najveći teleskop na svetu

1 412

Sva pažnja nam je usmerena na Džejms Veb svemirski teleskop ali ne zaboravimo šta nas još uzbudljivo čeka kada su pitanju teleskopi. Izuzetno veliki teleskop (Extremely Large Telescope, ELT) je revolucionarni projekat svemirskog teleskopa koji će nam omogućiti da proučavamo planete veličine Zemlje u obližnjim zvezdanim sistemima, prve galaksije u svemiru, supermasivne crne rupe i da pronađemo vodu i organske molekule u svemiru.

Opširnije: Najveći teleskop na svetu

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Uveren sam da su sve to obrađene... 22 sati ranije
 • Duca said More
  Zanima me da li pogled uživo odgovara... 23 sati ranije
 • Baki said More
  Hipoteza o "tamnoj materiji". Čitajući... 1 dan ranije
 • Ljubomir said More
  -
  - Ne vidimo vanzemaljsku... 3 dana ranije
 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 3 dana ranije

Foto...