Neko bi rakao bilo kakva nedelja, međutim ova je bila posebna. 

Nedelja, aurora

Pa da krenem sa nabrajanjem, nedelja 5. novembar, već se smrklo, ja seo za računar i, naravno, na Facebook. Kad tamo javljaju sa Sljemena se vidi aurora ili kako se to kod nas zove polarna svetlost. Zadnji put sam je imao mogućnost videti pre dvadesetak godina, ali ne i uslikati. Uzeo sam aparat i izašao pred kuću na igralište, aurora se nešto vizualno i nije videla, ali na prvim snimcima se pokazalo lepo crvenilo na severu. Ali tu nastaju problemi, nemam stativ, pa sam pokušavao da slikam iz ruke ili naslanjanjem aparata i ruke uz fudbalski gol. Nisam bio zadovoljan pa ajde kući po stativ. Ali gde je stativ, tu je negde bio. Evo ga našao sam ga ali gde je pločica za fotoaparat. Znam da je tu negde ali sada je nema. Normalno da sam je našao posle snimanja. Srećom, našao sam neki mali fotostativ i njega iskoristio za snimanje. Snimao sam iz dvorišta, sa ulice , sa igrališta. Svuda tu ima i okolnih svetiljki, pa sam rešio da se pomerim prema kraju sela gde mi je sever bio otvoren. Uspeo sam da snimim auroru, nije nešto fenomenalno ali je snimljena.

 

aaa copy

eee copy

yyy

 

Ponedeljak, Jupiter

Ponedeljak je prošao u obradi snimljenih fotografija te postavljanje na društvene mreže istih. Utorak sam konačno dobio metalno ploču za postolje montaže za nov teleskop koji treba da se montira u Mladenovu u okviru projekta Elektra i organizovao transport iste ploče Dušanu na PMF. U sredu nebo još uvek bez oblaka, vedro a Jupiter prosto viče da ga snimam. Tu sam rešio da upotrebim stari teleskop Njutn 200/1200 mm kojeg imamo već 30-tak godina. Ali ima jednu manu, ima preko 15 kg masu a ja montažu HEQ-5. Već neko vreme sam imao na umu da mu smanjim masu bušeći rupe u tubusu i to sam radio tog dana. Na kraju perforiranja teleskopa je imao 14 kg i dalje puno ali sam ga ipak montirao na montažu i snimao Jupiter. Zbog svoje mase umalo da mi sklizne iz prstena i udari o beton ali na sreću bio sam blizu i uhvatio ga. Onda je usledila selotejp tehnologija da ga fiksira. Slika u teleskopu na svaki dodir je vibrirala i tresla se ali za prvi pokušaj ipak je uspelo snimane.

 

20 25 57 lapl7 ap110 copy

IMG 20231108 192835 copy

IMG 20231108 210000 copy

 

Četvrtak, okultacija 

Četvrtak je trebalo iz naših krajeva u prepodnevnim časovima da nastane okultacija Meseca i Venere. Pošto je to bilo u vreme nastave, najpre sam mislio da će to proći i bez mene. Ali kada sam na nebu golim okom video Veneru u blizini Meseca, predomislio sam se i na brzinu postavio teleskop i pozvao učenike koji su tada trebali da imaju čas fizike da vide ovu retku pojavu. Ko zna da li će je oni opet posmatrati, a i posmatranje ove pojave možemo da uvrstimu u aktivnost na časovima fizike. I tako smo mi posmatrali približavanje Meseca ka Veneri i usput slikali što aparatom što telefonima. Ali pošto nam je okolno drveće poćelo smetati i zaklanjati Mesec, bio sam prinuđen da nekoliko puta pomeram kompletno teleskop sa montažom, tako da sam završio sa njim i u koprivi.

 

 Okultacija 4

Okultacija 2

Okultacija 3

Okultacija 1

 

Petak je opet prošao u sređivanju snimanja Meseca i Venere. Vreme se pokvarilo i počela kiša. Da nije verovatno bi opet nešto snimao, ali šta je tu je, barem sada imam malo vremena da ovo napišem. Ko zna kada će opet da bude ovakva nedelja.

sakabd    POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE IZ OVOG ALBUMA (19 fotografije i jedan kvratak video)

 

Author: Jaroslav Grnja