Posmatranja

Neptun i Triton u okularu teleskopa

Neptu Triton oznakePlaneta Neptun, jedna od spoljašnjih planeta sunčevog sistema je u opoziciji ovih dana. Za razliku od ranijih godina, Neptun se nalazi na sve većim visinama i u ovoj 2021. godini, već je na 40-tak stepeni iznad južnog horizonta u ponoć na granici sazvežđa Vodolije (Aquarius) i Riba (Pisces). U vedrim noćima i pri mirnoj atmosferi, u prilici smo da posmatramo daleku plavu planetu i njegov prirodni satelit Triton.

Merkur u elongaciji

 ZCL7275

Baxter osmatracJuče je Merkur bio u svojoj najvećoj istočnoj (ili kako se još kaže: večernjoj) elongaciji što znači da se nalazio na najdaljoj tački od Sunca (jasno, posmatrano sa Zemlje). To je odlična pozicija za posmatranje jer kada je planeta blizu Sunca onda nas Sunce zaslepljuje i mi jednostavno ne možemo planetu (ili bilo šta drugo) da vidimo.

Šta se vidi u Sunčevom sistemu

eyes star

Za jednostavno osmatranje dovoljno vam je dobro oko, vedro nebo i mrak. Ovo zadnje je možda i najteži uslov pošto je sve manje mesta koja se nalaze dovoljno daleko od električnog svetla. Gde god da odete uvek je na horizontu neko osvetljeno naselje. Protiv svetlosnog zagađenja astronomi godinama vode bezuspešnu borbu. Ali to je druga priča.

Kako Zemlja izgleda sa Venere

ZemljaVenera 3

Ma koliko to besmisleno bilo, zamislimo Venerijance. Njihova astronomija mora da je sasvim zakržljala i više orijentisanje na izučavanje meteorologije. Nikakvog pojma oni nemaju o tome šta se nalazi iza gustih i debelih naslaga oblaka koji prekrivaju njihovu planetu.

 

Počinje vreme Orionove magline

M42 275Približava nam se jesen a sa tim godišnjim dobom na noćnom nebu polako se pomaljaju jesenja sazvežđa. Veliki i moćni Orion uskoro će početi da dominira na nebu, a u tom sazvežđu nalazi se nebeski dragulj. Nema astronoma, profesionalnog ili amaterskog koji nije posmatrao Veliku Orionovu maglinu, a ona je smeštena odmah ispod pojasa ovog orijaškog lovca, u njegovom maču.

 

Baxter osmatrac

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka