Posmatranja

Oni dolaze

NeboCrop

Predvečer...

Pola sata nakon zalaska Sunca, pa dalje ka spuštanju noći, nisko nad zapadnim obzorjem imamo prigodu golim okom uživati u koloritnim sumracima, sve začinjeno društvom  mladog Mjeseca, te planeta  Merkura i Venere.

 

Opširnije: Oni dolaze

Write comment (0 Comments)

Noćas na nebu - jul 2024.

nebo nocas

Tonight's Sky: July 2024.

U julu pronađite sazvežđe Škorpije da biste identifikovali crvenkastog supergiganta Antares, što će vas navesti da otkrijete tri globularna zvezdana jata. Nastavite da pratite svemirske poglede na ove gusto zbijene, sferične kolekcije drevnih zvezda, kao i na tri magline: maglinu Labud, maglinu Laguna i maglinu Trifid.

  

Opširnije: Noćas na nebu - jul 2024.

Write comment (0 Comments)

Noćas na nebu - jun 2024.

nebo nocas

Tonight's Sky: June 2024.

Iako su noći u junu kraće, pune su lepih prizora. Potražite sazvežđe Herkules, koje će vas dovesti do globularnog zvezdanog jata sa stotinama hiljada gusto zbijenih zvezda. Takođe možete uočiti zmaja Draka, koji će vas uputiti na maglinu Mačje oko. Nastavite da posmatrate svemirske prikaze globularnih zvezdanih jata i magline.

  

Opširnije: Noćas na nebu - jun 2024.

Write comment (0 Comments)

Lepi nebeski događaji koje nećemo videti

Mesec Saturn

Predstoji nam lepo nebeski događaj koji nećemo videti. A nećemo ga videti jer se dešava u po bela dana, 31. maja. Radi se o susretu Meseca i Saturna. Saturn će se, naravno, prividno, približiti Mesecu na svega 40’20,1”. Koliko je to možete zaključiti po ovom crtežu dole...

Opširnije: Lepi nebeski događaji koje nećemo videti

Write comment (0 Comments)

Konjunkcija planeta Jupitera i Venere.

soho

U skoro svakoj galaksiji postoji supermasivna crna rupa, što samo po sebi implicira formativnu vezu između njih. Zapaženo je da gas i prašina unutar galaksije mogu da podstaknu rast galaktičkih crnih rupa i da njihova dinamika može da pokrene formiranje zvezda ili da ga ometa u zavisnosti od toga koliko je aktivna.U skoro svakoj galaksiji postoji supermasivna crna rupa, što samo po sebi implicira formativnu vezu između njih. Zapaženo je da gas i prašina unutar galaksije mogu da podstaknu rast galaktičkih crnih rupa i da njihova dinamika može da pokrene formiranje zvezda ili da ga ometa u zavisnosti od toga koliko je aktivna.

 

Opširnije: Konjunkcija planeta Jupitera i Venere.

Write comment (0 Comments)

Sunčev sistem teleskopom

saturnLjudi se, kažu teleskopdžije, dele na dve vrste: na one koji imaju i na one koji nemaju teleskop. Samo prvi su kompletni, a drugi su s falinkom. Tako mi pre neki dan kaže jedan prijatelj za našeg novog saradnika: „dobar, je sviđa mi se, samo, siroma’ nema teleskop“. A šta da se radi, niko nije savršen.
  
Dakle ako ste postali ponosni vlasnik magičnog instrumenta ili planirate da se uskoro svrstate u elitu, čitajte sledeće redove.

Opširnije: Sunčev sistem teleskopom

Write comment (1 Comment)

Noćas na nebu - maj 2024.

nebo nocas

Tonight's Sky: May 2024.

U maju skrećemo pogled sa pretrpane, prašnjave ravni naše sopstvene galaksije prema regionu gde je nebo prepuno udaljenih galaksija. Locirajte Devicu da biste pronašli koncentraciju od otprilike 2.000 galaksija i potražite Coma Berenices da biste identifikovali mnogo više. Nastavite da pratite svemirske poglede na galaksije poput Sombrero Galaksije, M87 i M64.

  

Opširnije: Noćas na nebu - maj 2024.

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 20 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 21 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 1 dan ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 1 dan ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka