Posmatranja

Noćas će Mesec pregaziti Uran

OkultacijaCropNoćas će Mesec pregaziti Uran i njegovu svitu satelita. Astronomskim rečnikom rečeno Mesec će da okultira planetu Uran, a usput i njegove satelite. Uran je dovoljno svetao da se može videti i golim okom, ali samo pod odličnim osmatračkim uslovima. U ovom slučaju sjaj Meseca će da zaseni dobar deo neba i zato pomenuti događaj posmatrajte dvogledom. Ili manjim teleskopom.

Baxter osmatrac65

 

Perzeidi - Vodič za opažanje zvijezda padalica

perzeidi radijant sky

posmatracMeteori su jako malena nebeska tijela koja se poput fine kućanske prašine nalaze posvuda po Sunčevom sustavu. I baš kao što, povremeno, prebrišemo prašinu kod kuće tako se i nebeska mehanika postarala da povremeno radi reda u svojem dvorištu. Susreti nebeske prašine, zvijezda padalica, meteora s planetama završavaju kobno po njih. Pričamo li o Zemlji, ulazak u visoke slojeve atmosfere upravo je to čišćenje, uz benefit da tada na noćnom nebu vidimo svjetleće tragove, zadnji dašak energije prije pretvorbe u ništavilo.

 

Letnji trougao

LT419Ovo je idealno doba u godini da i najveći astronomi–amateri i romantični ljubavnici nauče gde da gledaju noću (ovi prvi još i nekako, ali za ove druge to je samo retorički). Elem, na istočnom delu neba, u suton se vidi tzv. „Letnji trougao“. To nije nikakvo sazvežđe, već jedno vrlo markantno zvezdano obeležje, koje se sastoji od tri sjajne zvezde iz tri različita sazvežđa.

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka