Jupiter i Mesec sijaće zajedno u zimskom solsticiju, koji je u noći između 21. i 22. decembra na severnoj hemisferi.

Zima zvanično stiže na našu, severno poluloptu, a i najduža noć u godini. Ali ove godine, je i posebna prilika za posmatranje neba, Jupitera koji sija pored skoro punog Meseca.

zima leto
Obratite pažnju na osvetljenost polova u junu (levo) i u pola godine kasnije, u decembru (desno). 

Zimski solsticij, koji će se dogoditi 22. decembra u 04 sata i 27 minuta (po našem vremenu / SEV), poseban je dan za našu planetu. Zemlja napravi pun krug oko Sunca za 365 dana, dok se okreće oko ose nagnute za 23,5 stepeni. Osa Zemlje usmerene ka severu je nagnuta od Sunca na zimskom solsticiju, što za rezultat daje dan sa najmanje sati dnevne svetlosti, a samim tim i najdužu noć u celoj godini na severnoj polulopti.

Istovremeno, osa Zemlje usmerene ka jugu nagnuta je prema Suncu, što znači dan sa najviše sati dnevne svetlosti i najkraću noć na Južnoj hemisferi. Zemljino nagnuće se najekstremnije oseća na polovima planete, na južnom polu sa suncem koji nikada ne zalazi tokom dana i sa suncem koje ne izlazi tokom celog dana na severnom polu.

Na severnoj hemisferi tokom solsticija, Sunce je najniže na nebu. To omogućava Mesecu da se pojavi visoko na nebu, nudeći posebnu priliku za osmatranje.

Nebo
Karta iz Stellariuma

Na solsticiju, Mesec će sijati desno od Jupitera, najsjajnije planete na večernjem nebu. Da ih vidite kako zajedno sijaju, pogledajte visoko iznad južnog horizonta čim krene sumrak. 

Ako ih propustite, postoji druga šansa u petak, 22. decembra, kada će se Mesec premestiti na Jupiterovu levu stranu.