TV2012-logoIzveštaj

Pre 8 godina sam imao prilike da vidim tranizt Venere ali mi to nikako nije bilo dosta i nisam hteo da propuštim ovaj jer sledeći ce biti u periodu kad mi vid možda malo oslabi Smile. Moram da priznam da i ako smo objavili dosta vesti na našem sajtu o tranzitu nekako se nismo previše trudili da to objavimo na sva zvona. Bilo je dosta priče na fejsu, zvali me tu i tamu po koji novinari, ja im rekoh šta imam a šta su oni objavili hu nouz Smile.

A i vreme promenljivo pa ti neda mira da nešto planiraš. Važno ono što je do nas mi smo uradili. Skupili se noć pre THE tranzita da ugojimo prase pa smo na brzinu napravili sve filtere za foto i vizuelno posmaranje. Dok smo pravili filtere napolju je lepo padala kiša.
Ja sma kao čuvao celu noć stražu pa nisam skoro oka sklopio i surfao po sajtovima za vreme kao da ću tako magično rasterati oblake.

Oko 4h na dogovoreno vreme smo počeli da se pakujemo i počeli su ljudi da se javljaju i da otkazuju. Napolju samo mala rupica na severoistoku i toliko. Sa mojim već odavno poznatim nepokrivenim optimizmom sam ipak dao signal svima da idemo pa šta bude. Išli smo tu blizu na planini Vodno iznad Skopljana mestu sa prozaičnim imenom Vidikovac, odakle se sve vidi Smile. I kad smo došli tamo oblačnost oko 90 procenata sa malom nadom da se vidi skoro na izlasku Sunce u jednom procepu što na žalost nam se nije ispunilo.

Pošto se videlo da kiše neće biti postavili smo dva teleskopa za fotografiranje i dva teleskopa za posmatranje. Zajedno sa nekim posetiocima koje ne znam kako su saznali za tranzit bilo smo oko 40-ak ljudi. Snebivali smo se sve vreme i mentalno razduvavali oblake ali slabo nam je to polazilo za rukom. Tek negde posle 6 h videlo se da ćemo imati barem kraj tranzita malo smo se razmrdali pa smo lovili prvo kroz oblake malu ali značajnu crnu tačkicu na Suncu, da bismo kasnije već imali skroz čisto Sunce sa prekrasnom Venerom na Nj.

Na Orion teleskopu od 150 mm  f-8 sa povećanjem od 240 puta slika je bila odlična ali ipak po meni slika dana bila je na Iskrinom dvogledu 25x100, pa se logično na njemu i stvarala najveća gužva. Ja sam hteo da se pozdravim sa tranzitom tako što ću da lepo vidim efekt kapljice u trećem kontaktu. I voila. Eto ga. Leeepo se vidi bre. I zato svi oni koji su odustali i koji to nisu videli i ceo tranzit u celini mislim da su napravili veliku grešku. Moje baterije su sada na max. Sad čekam neki sledeći događaj a eto šuška se da će Mesec i Jupiter u julu da se igraju žmurke. Samo da vreme bude lepo.

Do tada budite mi pozdravljeni .

IMG_3717 IMG_3719
IMG_3720 IMG_3722
IMG_3724 IMG_3725
IMG_3732 IMG_3946
IMG_4127 IMG_4142
Pogledajte albume fotografija iz Skoplja

Tranzit Venere 2012 - sve na jednom mestu

 

Author: Radan Mitrović