VRT FIZIKE: Plodovi Černobilja

U Republici Srbiji je zakonom zabranjena izgradnja nukelarnih elektrana, ali je naša zemlja okružena brojnim reaktorima u susedstvu. „Nuklearna energija ima padove koji su inicirani raznim akcidentima. Kada pogledamo duži vremenski period, njih ima zaista malo ali su oni tako intenzivni da stvaraju radiofobiju“, kaže dr Vladimir Udovičić iz Instituta za fiziku u Beogradu u trinaestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“. 

Jedan od takvih događaja odigrao se 26. aprila 1986. godine kada se na rekatoru 4 elektrane Černobilj dogodio incident. Zbog curenja radijacije u atmosferu evakuisan je susedni grad Pripijat, a oko elektrane proglašena Zabranjena zona. Druga nuklerarna katastrofa koju svet pamti dogodila se u Japanu 2011. godine. Nakon zemljotresa, ovu zemlju je pogodio razoran cunami što je dovelo do serije incidenta na reaktorima nuklearne elektrane Fukušima. 

Ovakvi događaji, prema rečima dr Udovičića, podstakli su nuklearne istraživče da uoče slabosti ove tehnologije. „Više pažnje je usmereno na bezbedonosne aspekte, da se prave sigruniji reaktori“, kaže dr Udovičić objašnjavajući kakve prednosti donosi primena nuklearne energije budući da ne utiče na klimatske promene, kakva je budućnost ove oblasti, kao i kakve se mere u pogledu nuklearne bezbednosti sprovode u Srbiji.

Cernobilj 1

Cernobilj 2

Cernobilj 3

 Cernobilj 4

  

 

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta nauke“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

 

VRT FIZIKE: Mehanizam jedne munje
VRT FIZIKE: Skriveni svet mnoštva
VRT FIZIKE: Gde se svemir širi?
VRT FIZIKE: Gde rastu talenti
VRT FIZIKE: Može li fizika da promeni Srbiju? ...
VRT FIZIKE: Skrivena džungla gradova ...
VRT FIZIKE: Tamna materija, najveća tajna našeg doba ...
VRT FIZIKE: Mehanizam Božje čestice ...
VRT FIZIKE: Titan, svet gromova ...
VRT FIZIKE: Specijal povodom Dana nauke ...
VRT FIZIKE: Dinamika mržnje ...
VRT FIZIKE: Igra zvana život ...