VRT FIZIKE: Igra zvana život

U prvoj epizodi novog naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ koji iz petka u petak emitujemo na internetu, dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu govori o principima na kojima se zasniva Game of Life („igra zvana život“), što je celularni automat koji je 1970. godine osmislio slavni britanski matematičar Džon Konvej (1937-2020), koji je preminuo tokom epidemije COVID-19.

„Zapanjujuće je koliko detalja i složenih struktura postoji u igri sa zakonima koji se mogu opisati u dve rečenice“, kaže dr Bogojević i objašnjava koliko svet igre Life može biti raznolik i bogat. Neizbežno, iz toga proizilaze pitanja o našem univerzumu.

„Ako pravila ove igre shvatimo kao neki univerzum, da li on sadrži neka bogatstva koja su potpuno neslućena? Odgovor je da“, objašnjava dr Bogojević, pitajući se, uz to, da li u njemu može postojati i život. Osim toga, interesantno je i pitanje da li više univerzuma sa različitim fundamentalnim zakonima može da ima iste zakone na velikim skalama. „Na nivou našeg univerzuma je teško da odgovorimo i to će verovatno uvek biti filozofsko pitanje, ali na nivou ovakvih veštačkih univerzuma, možda možemo to konkretno i da klasifikujemo“, smatra dr Bogojević.

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC.Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta fizike“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

Vrt 1

Vrt 2

Vrt 3

  

 

 

 


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 2 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 4 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 3 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...