kamera

The Three Body Problem

3BPscena

Scena iz YT

Nisam očaran TV serijom Problem tri tela, ali ipak sugerišem da je pogledate. Ona je sad hit, puno se priča o njoj, pravljena je po knjizi koja je izuzetno dobro prošla u Americi (dobila je prestižnu nagradu Hjugo), ali i u drugim zemljama, pa i kod nas. Može se naći na Netflixu i čujem da je to do sada najskuplja TV serija te kuće. Visoka cena govori o kvalitetnim vizuelnim scenama. 

Problem tri tela je prvi roman u trilogiji kineskog književnika Ljua Cisina. Objavljen je 2008. u Kini, a kod nas 2019. U romanu se govori o nadolazećoj vanzemaljskoj civilizaciji sa jasnom pretnjom nama Zemljanima. Vanzemaljci dolaze iz sistema sa tri zvezde – koje se kreću jedna oko druge, a što je inače slučaj u fizici poznato kao problem tri tela. 

Po knjizi su snimljene dve verzije TV serije, jedna kineska (2023.), druga američka (2024).

Knjigu nisam čitao, ali je o njoj za AM pisao prof. M. Mijić. Međutim profesor se u analizi knjige bavio fizikom, a ne njenim sadržajem. Pročitajte taj članak obavezno.

Serija je otvorila i nametnula više vrlo interesantnih pitanja, ali na mnoga nije odgovorila. U svega osam nastavaka sigurno nije ni mogla da učini to.

U samoj Knini na društvenim mrežama američka verzija nije dobro prošla i bojim se da je to zbog sve većeg kulturološkog jaza između dve zemlje. Kinezi zameraju što se radnja serije ne dešava isključivo u Kini, što glavni likovi nisu svi Kinezi, što je jedan od glavnih likova žena, a ne muškarac kao u romanu, a kažu i da glavna glumica nije dovoljno lepa.

O Kulturnoj revoluciji danas Kinezi imaju sve mutniju predstavu pa nasilje s početka serije tumače kao želju Zapada da demonizuje Kinu itd. Inače Netflix nije dostupan u Kini, ali zato postoje piratske verzije te Netfliksove serije koje se masovno gledaju. 


PROBLEM TRI TELA

U fizici, problem tri tela je problem određivanja trajektorija za svako od tri tela koja međusobno interaguju samo gravitacionom interakcijom. Prvi ko se bavio ovim problemom bio je Isak Njutn, a problem je pod imenom problem tri tela nazvao d'Alamber. Problemom su se bavili brojni poznati naučnici poput Ojlera i Lagranža. Krajem 19. veka nemački matematičar Hajnrih Bruns je dokazao da se problem tri tela ne može rešiti analitički. (Vikipedija)


Na kraju da dodamo da je planirano više nastavaka ove serije.