SF

Izazov: film snimljen u svemiru

1

Ko voli Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) voleće i ovaj film. Neki kadrovi u filmu su fascinantni kao u Svemirskoj odiseji 2001. Kako je to moguće? Setimo se da je Kjubrik rekao da bi neki SF film bio bolji od Odiseje mora biti snimljen na licu mesta. A Izazov jeste snimljen na licu mesta, u svemiru, u i oko MKS. Naravno, ne znači da je bolji od Odiseje, ali fascinira kadrovima.

  

Opširnije: Izazov: film snimljen u svemiru

Write comment (0 Comments)

2001: A Space Odyssey (1968)

2001 A Space Odyssey 1968

 

Pre 55 godina, 2. aprila 1968. u bioskopima je počeo da se daje jedan od najčuvenijih filmova u čitavoj istoriji kinematografije 2001: A Space Odyssey. I baš te 2001. godine o njemu smo objavili jedan simpatičan članak. Danas ne 55-tu godišnjicu od snimanja filma podsećamo se tog članka. 

 

 

 

 

 

 

Opširnije: 2001: A Space Odyssey (1968)

Write comment (2 Comments)

Zvezda

1bcrop

Kratka priča Artura C. Klarka „Zvezda” pojavila se u naučnofantastičnom časopisu Infiniti Science Fiction 1955. godine. Priču je napisao u stanju neobično intenzivnih emocija. Priča se bavi temom koja je obrađena u delu H. G. Vellsa pod nazivom „Zvezda“ (1897). U Velsovoj priči, sudar nebeskog tela sa Jupiterom i uništenje te planete podseća ljudsku rasu da je isto tako lako mogla biti uništena. Klarkova priča na sličan način stavlja ljudsku rasu u galaktički kontekst koji sugeriše da planeta Zemlja i njeni stanovnici možda i nisu toliko važni u kosmičkom poretku stvari, kao što nisu bili dinosauri.

 

Opširnije: Zvezda

Write comment (0 Comments)

Film: Don't Look Up

Dont Look Up 2021 filmMožemo reći da je u pitanju film snimljen po mogućem događaju. Znamo za Ortov oblak u kome kruže milioni kamenoledenih gromada od kojih se povremeno neka uputi ka unutrašnjosti Sunčevog sistema. Znamo i da će spoljne planete, prvenstveno Jupiter skrenuti ta tela od sudara sa Zemljom, i da su šanse udara u Zemlju vrlo male, ali ne i nemoguće.

 

Opširnije: Film: Don't Look Up

Write comment (2 Comments)

Odredište Mesec

DM1

Naučno fantastični film u tehnikoloru iz 1950. godine. Malo ko danas i zna šta je to tehnikolor, ali nekada je ta reč bila garancija dobrog filma jer se radilo o tehnici koju je mogao da priušti samo dobrostojeći filmski studio. Uzmite da se radi o filmu sa slikom u vrlo zasićenim bojama što je nakon više godina crno belog filma bila velika atrakcija za gledaoce i privlačila ih u bioskopske sale.

 

Opširnije: Odredište Mesec

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 1 dan ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 3 dana ranije

Foto...