SF

TV serija: Problem tri tela

3 1

Problem tri tela (eng: Three body problem) je najnovija naučnofantastična (SF) tv serija u proizvodnji Netflixa. Serija ja naišla na odličan prijem i dobra priznanja. Sastoji se od 8 epizoda, svaka u trajanju od jednog sata. Serija je napravljena prema trilogiji "Sećanje na prošlost Zemlje" kineskog autora 刘慈欣 (Lju Šisin). Samo prva od tri knjige je obrađena u seriji i naziv te knjige je Tri tela (三体, san ti).

 

Opširnije: TV serija: Problem tri tela

Write comment (1 Comment)

Izazov: film snimljen u svemiru

1

Ko voli Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) voleće i ovaj film. Neki kadrovi u filmu su fascinantni kao u Svemirskoj odiseji 2001. Kako je to moguće? Setimo se da je Kjubrik rekao da bi neki SF film bio bolji od Odiseje mora biti snimljen na licu mesta. A Izazov jeste snimljen na licu mesta, u svemiru, u i oko MKS. Naravno, ne znači da je bolji od Odiseje, ali fascinira kadrovima.

  

Opširnije: Izazov: film snimljen u svemiru

Write comment (0 Comments)

2001: A Space Odyssey (1968)

2001 A Space Odyssey 1968

 

Pre 55 godina, 2. aprila 1968. u bioskopima je počeo da se daje jedan od najčuvenijih filmova u čitavoj istoriji kinematografije 2001: A Space Odyssey. I baš te 2001. godine o njemu smo objavili jedan simpatičan članak. Danas ne 55-tu godišnjicu od snimanja filma podsećamo se tog članka. 

 

 

 

 

 

 

Opširnije: 2001: A Space Odyssey (1968)

Write comment (2 Comments)

Zvezda

1bcrop

Kratka priča Artura C. Klarka „Zvezda” pojavila se u naučnofantastičnom časopisu Infiniti Science Fiction 1955. godine. Priču je napisao u stanju neobično intenzivnih emocija. Priča se bavi temom koja je obrađena u delu H. G. Vellsa pod nazivom „Zvezda“ (1897). U Velsovoj priči, sudar nebeskog tela sa Jupiterom i uništenje te planete podseća ljudsku rasu da je isto tako lako mogla biti uništena. Klarkova priča na sličan način stavlja ljudsku rasu u galaktički kontekst koji sugeriše da planeta Zemlja i njeni stanovnici možda i nisu toliko važni u kosmičkom poretku stvari, kao što nisu bili dinosauri.

 

Opširnije: Zvezda

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 21 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...