SF

Odredište Mesec

DM1

Naučno fantastični film u tehnikoloru iz 1950. godine. Malo ko danas i zna šta je to tehnikolor, ali nekada je ta reč bila garancija dobrog filma jer se radilo o tehnici koju je mogao da priušti samo dobrostojeći filmski studio. Uzmite da se radi o filmu sa slikom u vrlo zasićenim bojama što je nakon više godina crno belog filma bila velika atrakcija za gledaoce i privlačila ih u bioskopske sale.

 

Koji vek za život je bolji: 23. ili 24?

23. ili 24. vek – u kom je bolji život

Star Trek TOS logo.svg  
  ili  
    Star Trek The Next Generation Logo.svg

U vreme Zvezdanih staza (Star Trek) mnogi problemi koji nas danas opterećuju su rešeni i ljudi tih budućih vekova ne znaju šta je glad, šta su bolesti, siromaštvo. Život u doba Zvezdanih staza je komforniji, bezbedniji, sigurniji, bogatiji, on nije opterećen današnjim ludostima, nema u njemu verske zatucanosti, kvazinauke i drugih gluposti koje opsedaju um današnjih ljudi.

Černobilj (Chernobyl 2019)

Chernobyl 2019 Miniseries(za one retke čitaoce AM koji još nisu počeli da gledaju seriju)

Serija je emotivna, surova, brutalna i nežna, mučna, moralna i iskvarena, ispunjenja herojstvom, prožrtvovanošću i prevarama, ili jednom rečju moćna je. Dobila je do sada izuzetno visoke ocene i kritike i gledalaca. Na IMDB 9,7 od 10 mogućih i na listi TV emisija istog sajta zauzela je prvo mesto (ispred Planet Earth IIkoja je dostigla ocenu 9,5). 

Putovanje na Mesec

Put na MesecPonovo se priča o putovanju na Mesec. Veliki igrači astronautike o takvom putovanju prave planove, neki otvorene, neki prikrivene. Ona nacija koja to uspe preko noći će postati  najmoćnija. Ali takav let je užasno skup i vrlo rizičan. Neuspeh bi još više koštao.

Kjubrik, Klark, Ligeti, Štraus i Štraus: pola veka „Odiseje u svemiru“!

o1

Na putu za Jupiter… sa tajnim zadatkom.

Negde sredinom šezdesetih režiser i producent Stenli Kjubrik predložio je SF piscu Arturu Klarku da naprave ništa manje nego film o „odnosu čoveka i svemira.“ Klark je oduševljeno prihvatio. Tako je nastala 2001: Odiseja u svemiru koju su mnogi proglasili za najbolji SF film svih vremena.

Film: First man

First Man filmPribližavamo se velikom jubileju, 50-toj godišnjici stupanja čoveka na Mesec. Novi film o tom grandioznom događaju imao je premijeru 29. avgusta u Veneciji, a u SAD je krenuo da se vrti po bioskopima 12. oktobra. Zove se First Man, a kod nas je preveden pod nazivom Prvi čovek na Mesecu.