world fireball cro 12072023

Vatrena kugle viđene u nekoliko država, jedna i iznad naših krajeva

fireball trajektorija 11072023 b

Jučer, 11.07.2023. u večernjim satima mnoštvo očevidaca imalo je prigodu vidjeti vatrenu kuglu kako brzo i sjajno prelijeće nebom iznad područja jugoistočne Europe. Međunarodna meteorska organizacija (IMO) zaprimila je čak deset obrazaca, prijava očevidaca, s podacima o događaju. Prelet vatrene kugle zabilježili su i astronomi iz Srbije. Po njihovim riječima događaj je bio markantan, sjajnosti punog Mjeseca, s raspadom tijela koje je uletjelo u Zemljinu atmosferu. Sjeverna Makedonija, Srbija, Bugarska, Rumunjska države su odakle je bilo najviše očevidaca. Događaj se zbio nešto prije 21h po našem vremenu (20:41). 

Nešto kasnije, oko 22:30 uslijedio je drugi udar u Zemljinu atmosferu. Ponovo vatrena kugla sjaja punog Mjeseca ali sada iznad Istre i Jadrana. Tri prijave odaslane su iz Italije i Hrvatske u IMO. 

fireball trajektorija 11072023

Ukoliko ste i sami bili očevicem javite nam se u redakciju. Kod ovakvih događanja radi se u ulasku čestica međuplanetarne materije u Zemljinu atmosferu. Brzina sudara prelazi nekoliko desetaka kilometara u sekundi. Ono što vidimo na nebu je svijetli trag uslijed ionizacije i, eventualno, raspad matičnog tijela. Boja svijetlećeg traga govori nam od kojih je materijala bio sastavljen uljez iz svemira.

fireball event 11072023 tab