Besposadno plovilo uspješno obavilo sedmosatnu test misiju na moru uz zapadnu obalu Istre

Istarski svemirski program započeo s testiranjima nadvodnog besposadnog morskog plovila KRAKEN. Pogledajte kako je to izgledalo sredinom aprila na uzburkanom moru nedaleko otočja Brijuni uz svesrdnu pomoć  Pomorske i aerodromske policije - Policijske uprave Istarske. Donosimo tekst i fotografije snimljene tijekom sedmosatne test misije prototipa KRAKEN 01. 

Policijski službenici rado su se odazvali pozivu voditelja projekta i podržali rad učenika koji rade na seriji besposadnih malih plovila

Izvor; Tekst i Foto: MUP RH, PU istarska

Kraken 2

Policijska uprava istarska još je jednom pokazala kako cijeni mlade i inovativne ljude i kako je uvijek spremna podržati kvalitetne obrazovne projekte koji teže poticanju znatiželje i razvoju pozitivnih vrijednosti kod mladih ljudi.

Na tom tragu, temeljem zamolbe voditelja projekta Marina Tumpića, 16. travnja se peteročlana ekipa učenika Tehničke škole Pula i Industrijsko-obrtničke škole Pula, u pratnji svojih mentora Kristine Lenić iz Tehničke škole Pula i Marina Tumpića iz Industrijsko - obrtničke škole Pula, ravnatelja Tehničke škole Romea Šajina te pomorskih policajaca, otisnula na pučinu van Barbarige. Tamo je malo besposadno plovilo KRAKEN 01 položeno u more kako bi ostvarilo svoju istraživačku misiju. Cilj je bio da predikcijom morskih i zračnih struja, učenici utvrde mjeru manevrabilnosti plovila te testiraju funkcionalnost i dugotrajnost ugrađenih uređaja.

Kraken 3

Nakon polaganja u more oko 10 sati, KRAKEN 01 je svoju istraživačku misiju na uzburkanom moru, praćen jakim južnim vjetrom, dovršio nakon nešto više od sedam sati, kada je doplovio do obale bez vidljivih oštećenja.

Kraken 1

Iva Artuković, Teo Dobran, Mladen Šostar, Milan Perišić i Anton Okmaca, koji su redom članovi Istarskog svemirskog programa, radove na seriji besposadnih malih plovila za edukaciju, ispitivanja i istraživanja pod nazivom KRAKEN započeli su prije oko godinu dana. U tom razdoblju prošli su sve faze, od ideje i prvobitnih nacrta do izrade prototipa i nadvodnog testiranja plovila. Prateći satelitskim i navigacijskim sustavima kretanje plovila, tijekom uspješne misije, zaprimili su značajne podatke koji će im pomoći u poboljšanju ostalih prototipova malih plovila.

Naime, iako je KRAKEN 01 ručno izrađen u Industrijsko - obrtničkoj školi na pulskom Vidikovcu, prema nacrtima učenika, a u suradnji sa tvrtkom AMUS d.o.o. iz Pazina, strojno su izrađena još četiri primjerka i to predserijski KRAKEN 02 te tri serijska primjerka (K-06, K-08 i K-10) koji će biti nadograđene verzije i koji će svoje misije imati u nastavku ove godine.

Edukacija i predanost je temelj svakog uspjeha, a Ministarstvo unutarnjih poslova i u svoje redove upisuje mlade i predane ljude koji su spremni postati policajci i pruža im cjeloživotno obrazovanje i karijerno napredovanje.

LINK na izvorni članak; https://istarska-policija.gov.hr/vijesti/suradnja-policije-i-mladih-clanova-istarskog-svemirskog-programa/34772

ALBUM FOTOGRAFIJA (16 fotografija) 

 


Komentari

 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  5 sati ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 6 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 13 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 14 sati ranije
 • danilo said More
  :D odlican tekst, vrijedi ama bas svaka :D 2 dana ranije

Foto...