Domaći mediji, brojni postovi na Twitteru i Facebooku zarumeneli su se od naše bruke. Konačno je i kod nas, na Novom Beogradu, postavljen spomenik prvom čoveku koji leteo u svemir i koji je tim činom omeđio epohu u istoriji ljudske civilizacije, Juriju Gagarinu. Ali avaj, bolje da spomenik nije postavljen. 

Prenosimo nekoliko fotografija i komentara iz Telegrafa koji je napravio lepu zbirku utisaka i primedbi na ovaj spomenik.

GagarinNBGD

- Da ne znamo bolje, pomislili bismo da se čovek koga predstavlja ovaj spomenik stidi onoga što je uradio, jer njegova sitna glava stidljivo izranja iz glomaznog i visokog kamenog postamenta.

- Koliko nenormalan moraš da budeš da projektuješ ovakav spomenik sa postamentom deset puta većim od sićušne glave i koliko nenormalniji da si pa da dopustiš da se to postavi.

- Beograd je vetrovit. Verovatno je tako da ga ne bi vetar oduvao!!!

- Mislim da su razlozi bili praktični, da ga neko ne ukrade...

- Izgleda kao da su ga spakovali u onaj spomenik, pa mu viri glava.

- Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo, čuvena je rečenica koju je na današnji dan, 21. jula 1969. godine, izgovorio američki astronaut Nil Armstrong, prvi čovek koji je zakoračio na Mesec i tako ušao u istoriju. Ovo je mali spomenik za čoveka baš, baš.

- Niste vi shvatili, tu je ceo Gagarin samo je lepo upakovan.

- Ovo dole mora da je raketa 

JGagarinNBGD

- Niži od 2,10 mogu samo da pročitaju ko je u pitanju...

- Glavu izvukli iz Kinder jajeta

- Izgleda kao čupavac koji iskače iz kutije, totalna nesrazmera

- Izgleda kao kutija za začin

(U AM postoji velik broj članaka posvećenih Juriju Gagarino. Ali ne želimo te članke povežemo sa ovakvim spomenikom.)