Pretražujući dno okeana „magnetnim sankama“ (magnetic sled) u blizini ostrvske države Papue Nove Gvineje grupa naučnika sa Harvardskog univerziteta predvođena astrofizičarem Avi Loebom prikupila je više od 700 metalnih kuglica (sferula) za koje naučnici veruju da su poreklom izvan Sučevog sistema.  

 

Ovu pretpostavku tek treba dokazati i u tom cilju kuglice su poslate na detaljnu analizu u laboratorije na Harvardu, ali i još najmanje dve nezavisne laboratorije.

  spherulesOvaj komad meteorita pronađen u Zapadnoj Australiji pokazuje sferule ugrađene u stenu. Kredit: Oberlin College photo/Bruce M. Simonson

Kuglice su sitne, manje od milimetra u prečniku, a po polaznoj pretpostavci nastale su raspadom međuzvezdanog meteorita. Tim istraživača je uspeo da odredi ulaznu lokaciju meteorita u južnom Pacifiku na osnovu podataka Ministarstva odbrane SAD i na osnovu seizmičkih očitavanja sa dve obližnje lokacije. Cela istraživačka misija trajala je oko 10 dana.

Istraživački tim očekuje da laboratorije utvrde sastav kuglica i ako se on bude bitno razlikovao od sastava bilo kog poznatog objekta Sunčevog sistema – onda bi to bio jasan znak da kuglice ne potiču iz Sunčevog sistema. U tom slučaju kuglice bi bile treći objekti za koji je utvrđeno da su iz međuzvezdanog prostora. Prvi je asteroid Oumuamua, a drugi kometa Borisov.

Vesti o ovome možemo očekivati za oko mesec dana kada će tim Loeba ponuditi nekom od recenziranih časopisa članak. 

Međutim, neke Loebove kolege imaju velike rezerva u pogledu međuzvezdanog porekla ovih sferula. Neki osporavaju to poreklo samom matičnom telu. Sem toga, to telo je po podacima Ministarstva odbrane uletelo u atmosferu Zemlje brzinom od 45 km/sek – što bi dovelo do njegovog gotovo potpunog sagorevanja te bi preko 99% materijala isparilo pre nego što bi dotaklo tlo. 

Loeb i njegovi ostaju međutim pri svojim tvrdnjama pozivajući se na neprecizne podatke kojima njihovi oponenti raspolažu.

Ostaje, dakle, da se pričekaju novi podaci. Puno se očekuje i od novog teleskopa Vera Rubin koji treba da proradi 2025. godine. 

Papua

Astronomy