U Vršcu su se 28. aprila odvijala vrlo zanimljiva astronomska dešavanja. Organizatori su bili Društvo astronoma Srbije, Prirodnjačko društvo „Gea“ i Hemijsko-medicinska škola.

Milan-Dimitrijevic

 Naime, Hemijsko-medicinska škola bila je domaćin zanimljivom setu predavanj koja su se odvijala u velelepnoj hali, gde je bio smešten i MOBILNI PLANETARIJUM, nabavljen nakon dobijanja finansijskih sredstava u akciji „Godina astronomije“ za potrebe popularizacije astronomske nauke među mladima. Treba istaći da je instaliranje ovog uređaja i mogućnost njegovog sadržaja pokazala izuzetnu funkcionalnost i raznolikost tema koje predavač (u ovom slučaju Goran Pavičić) može da prikaže publici.

Mobilni-planetarijum

Deca u Hemijsko-medicinskoj školi , koja inače imaju mogućnost da kroz vannastavni rad sa profesorom, dipl. astronomom  Darkom Donevskim, dodju do najnovijih saznanja iz oblasti fizike i astronomije, i ovog puta su pokazala veliko interesovanje i prilično popunila veliku sportsku halu.

Pripreme-za-predavanje-i-Planetarijum-u-pozadini

Paralelno sa projekcijama u modernom planetarijumu, ugledni srpski astronomi i profesori beogradskog Univerziteta, dr Luka Č. Popović i dr Milan Dimitrijević, održali su interesantna predavanja o strukturi Kosmosa, odnosno mogućnosti postojanja vanzemaljskog života u njemu. Predavanja su posetili i članovi prirodnjačkog društva „Gea“, brojni građani - ljubitelji astronomije, kao i učenici vršačke osnovne škole „Mladost“.

Publika-drugi-deo

Na kraju manifestacije koja je trajala skoro pet sati (sigurno se najviše umorio Goran, koji je morao bez pauze da održi čak osam predavanja), prof. dr Milan Dimitrijević uručio je direktoru Hemijsko-medicinske škole Veljku Stojanoviću, GALILEOSKOP, 50 mm refraktor za potrebe školske nastave, poklon Društva astronoma Srbije.

Publika

Treba još istaći da su danas na jednom mestu ponovo bili članovi nekoliko različitih astronomskih društava (Društvo astronoma Srbije, ADNOS i Gea), što pokazuje da popularizacija astronomije u našoj zemlji postaje sve intenzivnija.

Dr-Luka-Popovic
Author: Darko Donevski