Koliko brzo je leteo Konkord?

Konkord-1

Na visinama većim od 18.000 m, kretao se brže od 2.170 km/h - više nego dvaput brže od zvuka. Mogao je da odleti od Londona do Njujorka za manje od tri ipo sata, smanjujići vreme regularnog leta na pola. Obzirom na vremensku razliku od 5 sati, Konkord je sletao pre nego što je uzleteo. Konkord koji je pripadao Britanskom vazduhoplovstvu drži rekord u nalbržem preletanju Atlantika, leteći na relaciji Njujork-London za 2 sata i 53 minuta.

Na današnji dan, 21. januara 1976, dva Konkorda su jednovremeno uzletela sa londonskoh aerodroma Hitrou i pariskog Orlija na prvi komercijalni supersonični let.

Konkord-2

Konkord nikada nije postigao veliki komercijalni uspeh, i njegov prvi fatalni incident - uzrokovan rupom u rezervoaru, požarom i prestankom rada motora - koji je doveo do smrti 113 putnika, bio je početak kraja njegovog vazdušnog servisa. Poslednji komercijalni let Konkorda obavljen je 24. oktobra 2003. Napravljeno je samo 20 ovih aviona.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: