Od nabrojanih tela koja su najopasnija?

  • Trojanci
  • Kentauri
  • Atinjani 


Što se astronomije tiče ATINJANI su najopasniji i to je tačan odgovor na naše pitanje. Evo zašto.

Aten orbita
Orbita 2062 Aten

 

ATINJANI su porodica asteroida čija zajednička osobina je da, kružeći oko Sunca, presecaju put Zemlji. Atinjanin obično proleti ispred ili iza naše planete, ali jednog dana.... to može da bude opasan susret. Najpoznatiji član ove porodice je asteroid 2062 Aten koji je otkriven 1976. godine i po kome i svi ostali asteroidi sa sličnim orbitalnim parametrima nose ime Atinjani (Atens).

InnerSolarSystem en

TROJANCI su asteroidi koji leže na putanji planete, ali 60° ispred i 60° iza nje, u Lagranžeovim tačkama. J. L. Lgranž (Joseph­Louis Lagrange) je francuski matematičar koji je još 1772. predvideo postojanje nebeskih tela na pomenutim pozicijama. Te pozicije su mesta izjednačenog uticaja gravitacije tri tela (Sunca, planete i asteroida). 

Tojanci koji idu ispred Jupitera zovu se Grci.

611px Outersolarsystem objectpositions labels comp
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2614330

KENTAURI su asteroidi koji se nalaze u spoljašnjem delu Sunčevog sistema i, prema tome, daleko su od nas. Njihove orbite su veoma nestabilne i lako se remete u prolazu pored velikih planeta. Zapravo, njihova priroda nije sasvim jasna, jer po strukturi oni, ili bar neki od njih, mogu biti i komete.