S vremena na vreme snimi se najbolja ikada snimljena fotografija Rakove magline. I onda se još doda: Rakova maglina kakvu do sada niste videli. Vau!

I to je tako još od prvih fotografija nebeskih objekata. Kako se tehnologija razvija, kako se aparati i softver razvijaju prave se sve bolje fotografije i zaista je svaka bolja od prethodnih. Pri tom najveći izazov su najpopularnijih nebeski objekti.

M1JWST

Rakova maglina, snimljena Vebovim NIRCam-om (bliska infracrvena kamera) i MIRI (srednji infracrveni instrument) Zasluge: NASA, ESA, CSA, STScI, Tea Temim (Univerzitet Prinston)

Što se Rakove magline tiče, a koju poznajemo i pod drugim nazivima: Kraba, M1, NGC 1952, Taurus A itd. ona je sad došla na red da stane pred objektiv Džejms Veb teleskopa.

M1 je izuzetno interesantan i važan nebeski objekat i prosto ga obožavaju i profesionalni astronomi i amateri, i naročito astrofotografi. Ima i estetski i istorijski značaj i o toj maglini je napisano hiljade članaka, stručnih, naučnih i popularnih. Ona je nastala pre oko 7470 godina u eksploziji supernove a taj bljesak na našem nebu je primećen 1054 godine kada se čak i na dnevnom nebu dvadesetak dana videla kao vrlo sjajna zvezda pa je konačno i nazvana „nova stela“ tj. nova zvezda. 

M1Vebb HST

Levo je Hablova, a desno Džejms Vebova forografija

Tek posle osam vekova ponovo ju je zapazio Šarl Mesije… i tako dalje. Ali tek u novije doba dobijamo zbilja impresivne fotografije ove magline, ili bolje rečeno, ostatak supernove. Čuvena je Hablova fotografija M1, ali sada imamo prilike da vidimo napredak u snimanju i konačno fotografiju koju je snimo Džejms Veb teleskop, a koja je objavljena 30. oktobra ove godine. 

Na toj fotografiji naučnici mogu da odrede sastav izbačenog materijala, gvožđe, nikl itd. a taj sastav može u konačnim studijima da dovede do saznanja o tipu eksplozije.

M1 je inače od nas udaljena 6.500 svetlosnih godina. 

Prema WEBB ST