Astronautika: misije

Rusija će ove jeseni izvesti dva probna lansiranja raketnog nosača „Sojuz“ bez posade pre nego što ih ponovo iskoristi za slanje ljudi ka ISS, javili su u petak izvori iz Ruske svemirske industrije.

Isti izvori kažu da će jedna od budućih raketa „Sojuz“ poneće novi svemirski teretnjak „Progress M-13M“ ka ISS.

Prošlonedeljni incident rakete „Sojuz“, kada je „Progress M-12M“ izgubljen jer je zakazao raketni motor trećeg stepena, pokrenuo je pitanje ruske sposobnosti da ispuni svoju obavezu slanja ljudsih posada na Međunarodnu stanicu.

Izvori bliski Ruskoj svemirskoj industriji, ali i Nasini zvaničnici, nagoveštavaju da će sledeća misija ka ISS, ranije zakazana za septembar, biti otkazana zbog ove nesreće.

Nakon prestanka letova šatlova početkom leta, ruski svemirski brod „Sojuz“ je ostao jedini način da astronauti dospeju do ISS i to će da bude tako najmanje do sredine ove decenije. NASA je platila svom partneru Roskosmosu više od milijarde dolara za transportni servis svojih posada tokom sldeće četiri godine.

Incident, gubitak druge letilice u svemirskoj industriji za nedelju dana, naterao je ruskog premijera Vladimira Putina da pojača i unapredi kontrolne procedure u svemirskoj industriji. Ruska svemirska agencija Roskosmos je objavila da će oformiti specijalnu komisiju za te svrhe.

 vagon

Sojuz-upakovan 

Već u subotu u Bajkonur u Kazahstanu je stigao „Progress M-13M“. To je nova verzija (13. po redu) i stigla je na poligon radi testiranja i priprema za let u kosmos. Kažu da će novi brod poleteti 28. oktobra 2011.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: