Astronautika: misije

NASA ustopirala rusku raketu, i tako započela novu fazu u svom kosmičkom putu

Ruska raketa „Sojuz“ sa tri putnika – dvojicom Rusa i jednim Amerikancem – stoji spremna u Bajkonuru za današnje lasiranje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

 Posada

Amerikanac Daniel C. Burbank (desvo) i dva Rusa, Anton N. Škaplerov (u sredini) i Anatolij A. Ivanišin pred današnje lansiranje.

U normalnim okolnostima, lansiranje „Sojuza“, već decenijama teglećeg konja ruske kosmonautike, rutinska je stvar. Ali ovog puta, budućnost svemirske stanice – a možda i celokupnih svemirskih programa i Rusije i Sjedinjenih Država – zavise od uspeha baš ove misije. Trenutno, tročlana posada živi i radi na stanici i po planu oni treba da se vrate na Zemlju do kraja meseca; ako ova nova trojka ne bi do tada stigla, svemirska stanica bi ostala prazna, prvi put za više od decenije njenog postojanja.

Let će takođe označiti novo poglavlje u Nasi, jer se prethodno završilo u julu sa povlačenjem šatlova, a novo se okreće stranim državama i komercijalnim preduzetnicima radi kosmičkog transporta. Današnje lansiranje će biti prvo putovanje astronauta u orbitu od kako se se letos povukli šatlovi.

Burbank, Škaplerov i Ivanišin biće lansirani danas predveče (u 16:14 po našem) iz kazahstanskog kosmodroma Bajkonur. Ovo putovanje, koje je trebalo da bude izvedeno još u septembru, otkazano je zbog avgustovskog pada ruske teretne letilice koju je takođe nosio „Sojuz“.

Nasini zvaničnici čvrsto veruju da su ruski partneri otkrili i sredili problem sa raketom.

Posetila nas je ruska komisija i u glavnim crtama nam objasnila njihovih analiza,“ izjavio je William H. Gerstenmaier, zamenik Nasinog direktora za ljudske istraživačke misije. „Uradili su sve što smo smatrali da je potrebno, i sada smo spremni za lansiranje.“

Rusija je imala vrlo napornu godinu u kosmosu. Avgustovski problem je bio izazvan ranijim prestankom rada motora trećeg stepena teretne rakete; umesto u orbitu, svemirski brod „Progress“ završio je u šumama Sibira.

 Saojuz-DD

Popodne lansirana raketa „Sojuz“ poneće dvojicu Rusa i jednog Amera na novu misiju ka ISS.

Bilo je i drugih problema. Početkom avgusta, kvar na dodatnom stepenu jedne druge ruske rakete odneo je komunikacioni satelit u pogrešnu orbitu. A pre 3 dana, ruska sonda čiji je zadatak bio da istraži Marsov satelit, ostala je zbog otkaza glavnog motora na niskoj orbiti oko Zemlje.

Sondu „Fobos-grunt“ nadgleda „Roskosmos“, Ruska svemirska agencija, i ona pokušava da uspostavi kontakt i postavi je na pravi kurs, ali za sada šanse za to se čine vrlo tankim.

Do sada je pouzdanost ruskih raketa bila tradicionalno uporište ruskog svemirskog programa, a ovogodišnji problemi sa tri različite rakete mogu da budu pokazatelj dubinskih problema, smatra Scott Pace, bivši Nasovac a danas direktor Svemirskog instituta na univerzitetu George Washington.

Verujem da predstoje iscrpni i iskreni razgovori“ između Nasinih zvaničnika i ruskih kolega, kaže dr Pace.

Treći stepen teretne rakete koja je pala i koji je naveo Rusiju da stopira letove i sprovede istragu, u osnovi je identičan onom kojim „Sojuz“ danas nosi astronaute,. Eksperti su se složili da se radilo slučajnom kvaru u motoru, koji se neće ponoviti. Prošlog meseca je ka ISS uspešno lansirana teretna raketa, čime je utrt put najnovijem letu ali ovog puta sa ljudskom posadom.

Kada tri čovek u sredu budu stigli na svoju destinaciju, stanica će privremeno biti vraćena na svoj puni kapacitet od 6 članova posade. Ali vrlo brzo trojka koja je sada u orbiti biće vraćena na Zemlju.

Sledeći „Sojuz“ sa tročlanom ekipom predviđen je već sledećeg meseca. „Svi jedva čekamo decembarsko lansiranje i da se vratimo normalnom rasporedu letova,“ kaže Gerstenmaier. Većina naučnih istraživanja na stanici kontrolisana su i nadgledana sa Zemlje, tako da su štete na projektima izazvane odlaganjem letova „umerene“, objasnio je ovaj stručnjak.

Problemi su takođe uticali i na pomeranje rasporeda za lansiranje privatne kompanije za svemirske istraživačke tečnologije iz Kalifornije – kraće, „SpaceX“. Probni let njihove rakete „Falcon 9“, koja je trebalo da ponese kapsulu „Dragon“, sa stotinama kilograma potrepština za ISS, trebalo je da bude obavljen još u septembru. Ali sada, ta misija neće biti preduzimana sve do sledeće godine. Ako budu uspešni, „SpaceX“ će početi redovno da zadovoljava potrebe stanice.

Za to vreme, ruski inženjeri i dalje nastavljaju da uspostave komunikaciju sa „Gruntom“ lansiranim u sredu, koji je trebalo da ode do Fobosa i donese uzorke na Zemlju. Ali „Fofos-grunt“ – na ruskom „грунт“ znači zemlja, tlo – za sada ostaje u orbiti zbog kvara motora, kompjutera, ili čega već.

Ako se stvari volšebno ne poprave, „Grunt“ će pre ili kasnije pasti na Zemlju. „Najverovatnije će sonda pasti tokom decembra, ali možda izdrži čak do Nove godine,“ izjavio je Nasin stručnjak za kosmički otpad, Nicholas Johnson.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: