Trilateralni sastanak svemirske industrije za boljitak čovjeka održan ovog vikenda u Puli

aci pula aci1

 

ACI ZG TSM AUV Pula 02092018 b Copy

DSC 1240

Čovjek neće zauvijek ostati u svojoj kolijevci (na Zemlji), jedna je od zapamćenih izjava ruskog znanstvenika K. Ciolkovskog s početka minulog stoljeća. Bila je to smjela izjava, naročito imajući u vidu kako su leteći strojevi u to vrijeme bili tek skalamerija od dasaka i limova iz budućnosti.  U međuvremenu tehnika je napravila divovske korake, čovjek i roboti razmilili su se Sunčevim sustavom. Sve donedavno privilegij istraživanja svemira iz svemira imali su samo najbogatiji i najveći. Danas to više nije tako. Druga era istraživanja svemira dostupna svakome od nas započela je tihim koracima prije dvadesetak godina da bi danas proizašla u respektabilnu industriju sa potencijalom koji će u narednih desetak godina „vrtjeti“ milijarde dolara i postati naša svakodnevnica. 

Tim je povodom ovog vikenda (nedjelja 02. septembra)  u Puli na ACI marini održan važan sastanak o budućnosti svemirske industrije i istraživanja svemira s posebnim naglaskom na afirmaciju Hrvatske u raspodjeli svemirskog kolača kojemu su prisustvovali Tony Bradley, Nebojša Stanojević i Marino Tumpić. 

Tony Bradley (ZeroGravity – Know No Limits) za ovu je prigodu doletio iz Manakin Sabota, Virginia, SAD. Jedan je od prvih investitora na svijetu  u male svemirske programe koji je shvatio potencijal druge ere osvajanja svemira te svojim aktivnostima grabi ka spuštanju svemira u ruke ma svakog čovjeka na planeti ali i uspješnom razvoju svemirske industrije. Nebojša Stanojević ispred međunarodne organizacije TEAM SYNERGY MOON koja je svojom predanošću i upornošću kao jedna od svega pet organizacija na svijetu uspjela pobijediti u finalu globalnog natjecanja Google Lunar Xprize svega nekoliko sati prije leta na prevažan kongres svjetskog znanja i tehnike koji se održava u Švedskoj dao je svoj obol sastanku. Marino Tumpić kao voditelj Istarskog svemirskog programa – Prvog hrvatskog svemirskog programa kojeg je zacrtala i provodi Astronomska udruga Vidulini nakon sastanaka sa kolegama iz jugositočne Europe održanog ranije početkom ljeta u Vojvodini donio je iskustva i realno stanje naših mogućnosti u neposrednoj budućnosti.

Ovaj je trilateralni sastanak pokazao realno stanje stvari u svjetskoj svemirskoj industriji, pozicije malih igrača i njihove mogućnosti u vremenu koje dolazi. Privatne tvrtke diljem svijeta (Vector, Electron, Interorbital..) koje se već danas bave lansiranjima malih raketa sa satelitima male mase ali velikog kapaciteta sudjelovati će u Hrvatskom putu ka svemiru. “Lajtmotiv“ u vidu prve letjelice u Zemljinoj orbiti porijeklom iz Hrvatske, svojevrsnom hrvatskom „Sputniku“, preveliki je zalogaj da bi ga samostalno riješila samo jedna organizacija. U tom smislu Bradley, Stanojević i Tumpić usuglasili su stanovišta i priredili aktivnosti koje imaju za cilj uvesti Hrvatsku u svemirsko doba te otvoriti vrata našim intelektualnim i industrijskim potencijalima u raspodjeli milijardi dolara svemirskog kolača vrijedne grane znanosti i tehnike u skoroj budućnosti.

Pulska ACI marina izabrana je kao simbolično mjesto sastanka, kao svojevrsni „čardak“ ni na nebu ni na zemlji ni na moru, mjesto na pola puta ka čovjekovoj odiseji dalje od sigurnosti kopna..