Prema nekim, još nepotvrđenim informacijama, raketa Haevy kompanije SpaceX bi uskoro, već 7. aprila ove godine, trebalo da poleti u svemir. 

h6Lansiranje rakete Heavy februara 2018.

Prvi i za sada jedini let ove rakete obavljen je februara prošle godine kada je sa njom uspešno lansiran i roadster Tesla. Za sada ova vest o skorom lansiranju rakete Haevy još nije potvrđena u kompaniji SpaceX Ilona Maska.  

Inače, rakete treba da ponese komunikacioni satelit kompanije iz Saudijske Arabije i to sa uobičajenog mesta, rampe 39A na Floridi.

Ako se vest potvrdi najavljenim letom će početi era komercijalnih lansiranja privatnih kompanija.

Iz članka: Najjača raketa na svijetu u svemir ponijela Tesla automobil 
(Marino Tumpić)

FH pogled na Teslu i Starmana

Gotovo milijun i pol kilograma poletjelo je sa lansirne rampe 39A sa Cape Canaverala na Floridi na svoj prvi, testni, uspješno obavljeni let. Sedamdeset metara visoka raketa, dvadeset sedam snažnih Merlin raketnih motora sposobno je u svemir ponijeti više od 60.000 kg korisnog tereta. Dvije od tri rakete prvog stupnja inkorporirane da rade kao jedno tijelo nakon nekoliko minuta odvojene su i uspješno, poput crteža u SF romanima nekadašnje Stripoteke sletjele jedna do druge na za to predviđenim mjestima nedaleko lansiranja.

 

Najjača raketa na svijetu u svemir ponijela Tesla automobil

Da li će Tesla Roadster udariti u Zemlju?!